Sfeer van toen, kwaliteit van nu

Artikel delen

De nieuwe Veldbrand-serie gevelbakstenen van Wienerberger brengt de sfeer van toen, maar voldoet aan alle kwaliteitseisen van nu. Veldbrand gevelbakstenen geven gebouwen een robuust en warm uiterlijk. De serie bestaat uit vijf handvorm sorteringen in rood, oranje, ivoor en twee tinten bruin, in waalformaat geproduceerd bij Wienerberger Thorn. Uitbrandingen van kolen in de klei zorgen voor een eigen signatuur met een steeds wisselend kleurenspel in grijze, bruine en groene nuances. Sintering van kolen op de baksteen geeft vier van de vijf sorteringen nog meer karakter met een iets ruwere vormgeving.

Met de Hubert handvormtechniek is Wienerberger er in geslaagd de karakteristieke kenmerken van Veldbrand bakstenen te behouden, gekoppeld aan de voordelen van moderne productietechnieken. Kolen in de klei en tussen de stenen geven deze bakstenen een ruwe vormgeving met vervormingen, uitbrandingen en sintering van kolen. De veldbrandoven is uit Europa verdwenen, maar het ambacht herleeft in Wienerberger’s productielocatie Thorn.

Authentieke uitstraling

De Veldbrand bakstenen Inferno, Fiamma, Fuogo, Calore en Nevo zijn meerzijdig toepasbaar. Circa 20% van de sorteringen Inferno, Fiamma, Calore en Fuogo is gesinterd, maar niet aan beide zijden van de steen. Dit iets ruwere karakter geeft de metselaar meer flexibiliteit bij de verwerking. De uitstraling van de bakstenen uit de Veldbrand-serie leent zich bij uitstek voor authentieke metselverbanden als een kruis- of Noors verband. Meer informatie en technische specificaties zijn te vinden op  www.wienerberger.nl/veldbrand. Hier zijn ook monsters aan te vragen.

Wienerberger en keramiek

Wienerberger is overtuigd van de kracht van keramiek. Als ‘partner in keramiek’ heeft het bedrijf de ambitie om de belangrijkste en meest toegankelijke kennisbron te zijn voor alles wat te maken heeft met keramisch bouwen en bestraten. Samen met opdrachtgevers en partners zoekt Wienerberger steeds naar nieuwe toepassingen om onze (toekomstige) leefomgeving vorm te geven.

Meer informatie en inspiratie is te vinden op www.wienerberger.nl.