Spouwverankering in RVS

Artikel delen

Spouwankers vormen de pezen die gevelstructuren hun stabiliteit geven.  Bij het niet goed toepassen van de juiste materiaalkwaliteit kan bezwijking in de vorm van scheuren, verzakkingen of instortingen plaats vinden. Sinds 1881 is Gebr. Bodegraven bv, kortweg GB, uit Nieuwkoop een begrip in verankeringen voor de bouw.
 

De laatse jaren signaleren we een grote stijging in het gebruik van RVS, echter worden verzinkte spouwankers nog steeds in grote aantallen verwerkt, tegen alle geldende regelgevingen in.

“Het Bouwbesluit 2012 bevat nu goede verwijzingen waaraan spouwankers moeten voldoen. Er zijn milieuklassen opgesteld waaraan materiaalkwaliteiten zijn gekoppeld. Je kunt je immers voorstellen dat aan de kust andere eisen aan het metaal worden gesteld vanwege de samenstelling van de lucht en de invloed daarvan op de duurzaamheid van de verankering”

In het bouwbesluit staan verwijzingen naar normen. Zo zijn Eurocodes aangewezen als leidend en in de NEN-EN 1996-2 zijn in bijlage A de milieuklassen omschreven. In de normatieve bijlage C van NEN-EN 1996-2 is aangegeven in welke milieuklassen spouwankers uit welk materiaal toegepast kunnen worden. Een meer specifieke beschrijving van de uitvoeringswijze van de spouwankers is beschreven in NEN-EN 845-1, de Europese productnorm voor spouwankers.

Alle soorten spouwankers die GB produceerd zijn verkrijgbaar in RVS. Nieuw ontwikkelde  type spouwankers worden alleen nog maar in RVS 316 o.g. geproduceerd.

Als er toch verzinkt draad spouwankers gekocht worden meld GB op de verpakking voor welke situatie deze geschikt is. Middels een sticker wordt gecommuniceerd dat men niet volgens de bouwbesluit regeling werkt als men in Nederland dit product gebruikt.