Steiger monteren alleen met certificaat of diploma

Artikel delen

Steigermonteurs zonder geldig certificaat of diploma mogen vanaf 1 januari 2017 niet meer aan het werk. Met de Richtlijn Steigers is in 2014 een nieuwe scholingsstructuur geïntroduceerd en die is vanaf 2017 definitief. Wie straks niet over een geldig persoonscertificaat of diploma beschikt om zijn vakbekwaamheid aan te kunnen tonen, kan vanaf 1 januari 2017 niet aan het werk.
 

Slecht nieuws voor veel aannemers: mogelijk krijgen zij problemen. Want een grote groep steigermonteurs – vaak zzp'ers en uitzendkrachten – beschikt nog niet over het juiste diploma. Daar komt bij dat de opleidingscapaciteit in Nederland beperkt is. En de deadline nadert. Daarmee bestaat de kans dat er in januari in Nederland een tekort is aan steigermonteurs. In dat geval lopen diverse projecten vertraging op.
Tot nu toe konden steigermonteurs op allerlei verschillende manieren hun deskundigheid aantonen: met een pasje A of B, certificaat A of B, allround steigerbouwer, aankomend steigerbouwer, sjouwer, diploma A of B  enzovoorts. Een oerwoud aan mogelijkheden, waardoor opdrachtgevers en inspecties niet goed wisten waar ze aan toe waren. Ook is in 2012 geconstateerd dat er volop werd gefraudeerd met de papieren.

Keiharde deadline

De deadline van 1 januari 2017 nadert. En hij is keihard. Wie wil werken als hulpmonteur, monteur, eerste monteur of voorman steigerbouw moet zijn vakbekwaamheid straks officieel aan kunnen tonen. Dat kan met een diploma MBO 2 of 3 óf een persoonscertificaat volgens ISO 17024, dat geregistreerd is in het Centraal Diploma Register. Alleen dan voldoet een steigermonteur nog aan de wettelijke eisen.
In de meeste gevallen zullen steigermonteurs in het bezit willen komen van een persoonscertificaat: voor velen is dat verreweg de snelste route. Dat kan door een cursus te volgen bij een gespecialiseerd opleidingsinstituut zoals STE, SA Safety of DELTA Safety Training. Deze drie opleiders zijn erkend door VSB, de vereniging van steiger-, hoogbouw- en betonkistingbedrijven, omdat zij de nieuwste eind- en toetstermen in hun cursusmateriaal hebben verwerkt en beschikken over deskundige en ervaren trainers. Na de cursus legt de steigermonteur examen af bij een DNV-GL erkend examenbureau.

Voor meer informatie: certificaatsteigerbouw.nl