Toekomstvisie: bouwen met hout in 2041

Artikel delen

Op 9 september 2016 presenteert SHR haar ‘Visie 2041’. Een toekomstprojectie die indiceert waar bouwsector, timmerbranche en meubelindustrie staan over 25 jaar. In dit artikel een voorproefje… Wat blijkt? Anno 2041 speelt hout een perspectiefrijke hoofdrol!
 

Houten uitzichttoren in het Duitse Rechberghausen.

Het monitoren en daarmee het permanent bewaken van de kwaliteit van houtconstructies zal tot (nog) meer vertrouwen en daarmee tot een groter aandeel van hout in de bouw leiden. We zullen in de toekomst te maken hebben met landelijke datacentrales die continu alle parameters van bouwelementen in Nederland monitoren. Hierdoor kan bijvoorbeeld just in time aan de onderhoudsbehoefte worden voldaan en is de duurzaamheid van constructies gegarandeerd. Houtskeletbouw heeft hierdoor in 2041 een prominentere plaats in de bouw gekregen. Daarnaast zijn de vorm en de eigenschappen van de isolerende en waterdichte schil in of rond gebouwen geëvolueerd, waardoor hout bijna onbeperkt inzetbaar is.
De aardbevingsproblematiek in Groningen heeft de ontwikkeling van duurzaam bouwen in 25 jaar een boost gegeven. Niet alleen qua hersteltechnieken, maar met name ook in de ontwikkeling van aardbevingsbestendigheid: veelal in hout (HSB, cross laminated timber). Innovaties met het oog op slimme energieopwekking zijn standaard. In Groningen is hierdoor stedelijk gebied ontstaan dat, dankzij eigen energieopwekking, volledig onafhankelijk is van het nationale energienetwerk.

Hoge geluksfactor

Omdat er zoveel in houten huizen wordt gewoond anno 2041, is algemeen bekend geworden dat bewoners van houten huizen over een hogere geluksfactor beschikken. Naast monitoring en de ontwikkelingen in Groningen heeft ook het gebruik van gemodificeerd hout bijgedragen aan de meer prominentere rol van hout in de woningbouw. Zo mondt houtmodificatie, ooit ontstaan om houtsoorten met mindere eigenschappen op te waarderen, uit in een significante bijdrage aan het Nederlandse welzijn.
Het gebruik in de bouw van steeds meer andere biobased producten náást hout is eveneens belangrijk. Zoals de 100% hernieuwbare coatings die de wereld kleurrijk maken en schoon houden. De coatingwereld is overzichtelijker geworden, want er zijn slechts enkele coatingklassen over. Deze zijn gedifferentieerd naar prijs, toepassing of verwachte levensduur. Als belangrijk productiegebied voor verf wordt er vanuit Nederland met veel succes een internationale markt bediend.
 

Blowerdoortest: praktijktest waarmee warmtelekkages kunnen worden opgespoord bij bijvoorbeeld energieneutrale woningen.

 

Monumenten en tropisch hout

Er wordt vooral gebouwd in Europees naaldhout. Tropisch hardhout blijft beperkt tot specifieke buitentoepassingen. Al het tropische hout dat in de afgelopen 200 jaar is toegepast wordt als bron gebruikt om tot de reconstructie van oorspronkelijk tropisch regenwoud te komen. Ondanks alle beschermingsprogramma’s was van het oorspronkelijke tropisch bos rond 2030 immers niet meer veel over. De monumenten laten goed zien dat het systeem van aantastingsvrij bouwen goed werkt, dankzij monitoring, maar ook dankzij grote doorbraken in conserveringsonderzoek en aantastingskennis. Monumentenzorg krijgt hiermee een andere dimensie. Was rond de eeuwwisseling houtaantasting nog het belangrijkste item, nu gaat het om herkenning en data-analyse van toegepast tropisch hardhout. De jaarringen, het DNA en de isotopen leveren belangrijke informatie.

Meubels printen

Ook in de meubelindustrie is hout in 2041 nog steeds een belangrijke materiaal. Niet als massief hout maar in de vorm van grondstof voor de 3D-printers, die de meubelindustrie danig hebben veranderd. Consumenten hebben de mogelijkheid om hun eigen interieur te laten ‘printen’. De aandacht is verlegd naar de ontwerpen die internationaal te koop zijn. Lokale productiebedrijfjes zorgen voor de uitvoering: goed voor het milieu, want alleen de ontwerpen worden over grote afstand verzonden en er zijn geen wekenlange wachttijden meer.
 

Testen van innovatieve producten in de SHR snelverwering.

 

Jubileumevenement SHR

U bent van harte uitgenodigd om op het jubileumevenement van SHR aanwezig te zijn. Neem deel aan de toekomstsessies op 9 september in Wageningen. Ga naar www.shr.nl/25-jarig-jubileum en schrijf u in.
 

SHR in Wageningen.