Van containerwoning naar Port a Bach

Artikel delen

Containerwoningen stonden niet hoog in de pikorde van mini-woningen. ‘Wonen in een container is voor arme studenten, stapelbaar, low budget en onverwoestbaar.’ Maar de nieuwste generatie containerwoningen, zoals de Port a Bach gaat veel verder. Voorzien van uitklapbaar terras, pop-out slaapkamer en afgewerkt met luxe materialen ontstaat een comfortabele woning. Niet alleen top voor studenten, hier gaan ook andere gebruikers hun vinger voor op steken.
 

Port a Bach

De behoefte om vaak te verhuizen hebben we waarschijnlijk aan onze nomadische voorouders te danken. Nieuw-Zeelanders hebben veel ruimte, houden van de natuur en kunnen deze verhuisbehoefte sinds kort gemakkelijk invullen met een Port a Bach. http://www.atelierworkshop.com/port-a-bach-adaptions  Een zeecontainer, die een tweede leven krijgt als verplaatsbare uitklapwoning en voorziet in de groeiende vraag naar kleine mobiele leefruimte. Cecile Bonnifait en William Giesen van Atelier Workshop lieten hun droomhuis bouwen in Hangzhou, China

De uitgangspunten van Atelier Workshop zijn vernieuwend. De Port a Bach is ijzersterk, goed geïsoleerd, superslim ingericht. Opgevouwen kan je de container eenvoudig stallen of veilig achterlaten als je er tijdelijk geen gebruik van maakt. Met een handig systeem van stoffen scheidingswandjes kan je de binnenruimte op veel manieren gebruiken. Door de lange zijde van de container uit te klappen met een elektrische lier vergroot je de oppervlakte, creëer je een terras en zorg je voor massa’s daglicht en ruimte. Als je de deuren aan de korte zijde open zet, kan je het stapelbed uitklappen en direct gebruiken. En zo wordt elke centimeter slim gebruikt. Zelfs de containerdeuren doen dienst als ondersteuning voor de uitklapbedden.
 

 

Sleeping around

Sleeping around (www.sleepingaround.eu) heeft 20 voet containers omgebouwd tot luxe hotelkamers. De containers bieden een eenvoudig verplaatsbaar en comfortabel onderkomen en zijn onder andere voorzien van een box spring bed met hoge kwaliteit linnen, walk-in douche en airconditioning. Op initiatief van de dierentuin en energiebedrijf Eneco konden onlangs drie gezinnen vlakbij het nieuwe Amazonica  in Blijdorp overnachten in zo’n fantastische hotelkamer.
Sustainer Homes http://sustainerhomes.nl  is het Nederlandse antwoord op zelfvoorzienende zeecontainers. Het prototype was ook daadwerkelijk een zeecontainer, maar inmiddels is de fabrikant overgestapt op houtskelet, wel met dezelfde uitgangspunten: volledig zelfvoorzienend wonen.
Zeecontainers zijn niet langer low-budget en alleen voor arme studente bestemd. Steeds vaker zijn het comfortabele, off-grid, pop-out, fancy, smart home paleisjes, die van alle gemakken zijn voorzien. En we zijn pas net begonnen.