10 x bijzondere gebouwen

Artikel delen

De wereld staat vol met bijzondere gebouwen. Van onze eigen kubuswoningen in Rotterdam tot de 'Marilyn Monroe towers' in Canada: ze geven de wereld kleur. We keken eens rond op Pinterest en kwamen heel wat bijzonders tegen. 

Tekst: Herman Grendelman 

 

1. Het dansende huis

Het 'dansende huis' staat in Praag. Het moderne ontwerp van het kantoorgebouw was erg controversieel tijdens de bouw. De Tsjechische president Václav Havel was voorstander van het gebouw en hoopte dat het gebouw een centrum van culturele activiteiten zou worden. Nederlands tintje: het gebouw is tegenwoordig eigendom van ING.
 
 
 

2. Kleurrijk in Japan

Dit kleurrijke appartementencomplex staat in Mitaka, Japan. Wonen op een minimale oppervlakte, maar wel in een creatieve kleurrijke omgeving.
 
 
 

3. Theepot

Deze grote rode theepot staat in India. Natuurlijk mocht het bijbehorende rode theekopje niet ontbreken.
 
 
 

4. De vingerafdruk?

In Thailand staat het beroemde 'fingerprint building', oftewel de vingerafdruk. Of toch niet? Inderdaad, het is slechts een 3d model dat werd gebruikt in een reclamecampagne voor een groot beveiligingsbedrijf. Laten we het idee vooral bewaren en op de to-do-list zetten.
 
 
 

5. Van groen dak tot groen dorp

Een groen dak; schitterend. Een nieuw groen stukje stad op het dak; de overtreffende trap. In Japan werd Namba Parks gebouwd. Een complex bestaande uit een gebouw met op het dak een winkelcentrum inclusief terrastuinen. 
 
 
 

6. Creatief in Cleveland

Dit gebouw lijkt langzaam in elkaar te zakken. Te bezwijken alsof het gebouwd is van papier. Niets is minder waar, het staat solide te schitteren in de Amerikaanse staat Cleveland. Creatief en bijzonder.
 
 
 

7. Marylin Monroe Towers

Het Absolute World complex in Canada bestaat onder andere uit twee grote wolkenkrabbers. Wolkenkrabbers met een bijzonde vorm die al snel de bijnaam 'Marilyn Monroe Towers kregen.

 
 

8. Extravert Hotel

Wie wandelt over het rustige Spaanse platteland in de omgeving van Rioja maakt kans een bijzonder gebouw tegen te komen. Dit extraverte hotel is een ontwerp van Architect Frank Gehry en schept veel contrast met haar omgeving.
 
 
 

9. Deuren en nog meer deuren

In Zuid-Korea staat dit kleurrijke gebouw waarvan de pui is opgebouwd uit gerecyclede deuren. Bewoonbaar is het niet, het gaat om een kunstproject van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Choi Jeong-Hwa.
 
 
   

10. Kubuswoningen

Natuurlijk mag Nederland niet ontbreken in dit lijstje. We kozen voor de kubuswoningen in Rotterdam. Alweer even geleden – tussen 1982 en 1984 – gebouwd, maar nog steeds een bijzondere blikvanger.
 
 
 

Meer bijzondere gebouwen bekijken?

Op Pinterest verzamelden we nog veel meer bijzondere, kleurrijke en creatieve exemplaren.