Dontatuskerk uit 1873 getransformeerd tot theater

Artikel delen

De Donatuskerk in Bemmel uit 1873 biedt letterlijk een podium aan culturele activiteiten. Om te voldoen aan moderne maatstaven op gebied van akoestiek, is het oude gebouw volledig getransformeerd tot Theaterkerk. Hierbij is gebruikt gemaakt van Fermacell gipsvezelplaten. Van oudsher is het gebouw ingericht op spraak, zodat het stemgeluid van de priester ver draagt en de preken goed te verstaan zijn. Voor andere toepassingen zoals theaterspel of concerten, is de zaal minder geschikt vanwege de hoge nagalmtijd van ruim 2 seconden. Het verbeteren van de akoestiek bleek lastig: de mogelijkheden in verbouwen zijn beperkt, omdat Stichting Kerk Bemmel wil dat de kerk zoveel mogelijk intact blijft. De nagalmtijd is gereduceerd tot ongeveer 1,2 seconden mede dankzij de toepassing van 1400 m 2 Fermacell gipsvezelplaten (12,5 mm). Dankzij de twee platen wordt extra massa gecreëerd voor optimale geluidsisolatie. De Theaterkerk opent eind oktober haar deuren.
 

De Theaterkerk in Bemmel biedt ruimte aan muzikale en culturele activiteiten zoals muziekrepetities van orkesten en koren, muzieklessen, concerten en cabaret- of theatershows. Daarnaast is er ook de gelegenheid voor plechtigheden zoals een rouwdienst of trouwceremonie. Voor deze verschillende functies is het belangrijk dat het geluid optimaal is. Hier heeft Ab Klomp, inwoner van Bemmel en voorheen werkzaam bij onafhankelijk adviesbureau Peutz, zich over gebogen.

In de kerk was een nagalmtijd van ruim twee seconden. ‘Dit gaf een mooi effect aan de samenzang van psalmen en zorgde voor een groot stembereik van de priester. Echter, voor moderne muziek en de vlotte manier van spreken in het dagelijks leven, is de galm storend’, weet Larson van Dijk, hoofd toepassingstechniek bij Fermacell. ‘Dit moest dus worden aangepakt zonder het karakter van de kerk aan te tasten. De nagalmtijd is teruggebracht tot 1,2 seconden. Dit is deels te danken aan de scheidingswanden die zijn opgebouwd uit twee Fermacell gipsvezelplaten van elk 12,5 mm. De twee platen zorgen voor méér massa voor betere geluidsisolatie.’ Andere maatregelen voor geluidsabsorptie zijn een verlaagd plafond dat werkt als klankkast, gestoffeerde stoelen in de zaal en gordijnen op het toneel.

Ondanks de transformatie is het interieur van het authentieke kerkgebouw nog grotendeels intact gebleven. ‘Bezoekers komen binnen bij het vroegere altaar aan de zijkant van de kerk. Via een vide kunnen zij doorkijken naar de gewelven van de kerk. De brand geschilderde ramen in de apsis achter het oorspronkelijke priesterkoor zijn nog altijd zichtbaar. Ook blijven het Jozef- en Mariabeeld op een prominente plek staan. Zo houden we de band met het verleden’, zegt Misjà Heinink, voorzitter van Stichting Kerk Bemmel.

Bijzonder is dat de 2 miljoen, die nodig waren voor deze transformatie, voornamelijk met crowdfunding bij elkaar zijn gebracht. Grote investeerders zijn Stichting Mi Corazon, BemmelHaalderen en Maatschappelijke GezondheidsZorg Bemmel. Ruim 70 vrijwilligers uit de regio steken hun handen uit de mouwen en helpen met de verbouwing. Op 6 en 7 november opent de Theaterkerk Bemmel haar deuren voor een optreden van Freek de Jonge.