Duurzame houtvervanger levert winst op

Artikel delen

De duurzame houtvervanger Durodeen van Kreunen Kunststoffen is een product wat snel zijn weg vindt in de de nieuwbouw- en renovatiemarkt.. Zo heeft schildersbedrijf Wolters uit Deventer het hoogwaardige kunststof al toegepast bij een kleine tien projecten van elk tussen de dertig tot tachtig woningen.
 

“Durodeen laat zich net zo gemakkelijk verwerken als hout, dus dat zijn de jongens gewend. Tegelijk is het veel efficiënter en duurzamer”, zegt Bart van der Wal, werkvoorbereider bij familiebedrijf Wolters. Dagelijks zijn zo’n honderd eigen medewerkers bezig met schilderwerk, restauratie, decoratie en beheer. Een bedrijf dus met grote opdrachtgevers die professionele kwaliteitswensen op tafel leggen.
 

 

Resultaat Gericht Vastgoed Onderhoud

Zo heeft Wolters onlangs met twee woningcorporaties een contract afgesloten voor al het planmatig onderhoud de komende twintig jaar op de hele vastgoedportefeuille. Belangrijke voorwaarden zijn dat het prijskaartje maximaal gelijk, maar liefst lager is dan de huidige kosten, en dat daarnaast bewoners meer tevreden zijn door minder ergernissen. Kortom, de ideale situatie om Durodeen toe te passen. “Bij een goede verwerking, waarbij ook de houtenverbindingen worden afgedekt, is een kostenbesparing van 40 tot 50% op uw onderhoud haalbaar” aldus de commercieel en technisch adviseur bij Kreunen Kunststoffen. “We hebben Durodeen in eigen huis ontwikkeld tot een speciaal gemodificeerde hoogwaardige thermohardende kunststof met een zeer lage uitzettingscoëfficiënt en een minimale vochtopname. Boren, zagen, schaven, schuren en schroeven zijn geen enkel probleem. Hierdoor is het materiaal bij uitstek geschikt voor kozijnsparend houtherstel zoals peil+ dorpels, neuten, weldorpels, deurverlengingen en glas- en neuslatten.”
 

 

Tien jaar

Wolters gebruikt de Durodeen-neuslatten voor raam- en deurkozijnen. Van der Wal: “De plaatsingsnormen van glas zijn in de moderne geschiedenis geëvolueerd van aluminium stoeltjesprofielen, via houten ontluchtingslatten, tot houten neuslatten. Veel van deze profielen zijn niet vlak aan de onderzijde, waardoor we ze moeten spijkeren of schroeven. Vervolgens blijkt vaak de grondverflaag op houten neuslatten onvoldoende te hechten, waardoor die samen met onze aflak loskomt. Deels onder invloed van deze bevestiging en toepassing van verkeerde grondverf, maar ook door beschadigingen in het gebruik, komen tijdens de levensduur van de traditionele neuslatten gebreken naar voren. Naast onthechting is dat bijvoorbeeld ook barstvorming van het hout en dus op langere termijn houtrot.” Waar nodig vervangt Wolters de oude aluminium en houten latten door Durodeen-neuslatten. Deze kennen de genoemde problemen niet. Het materiaal neemt geen vocht op, is voorzien van een solide grondlaag, is zo vlak aan de onderzijde dat de lat eenvoudigweg gelijmd kan worden, werkt niet, en hoeft in principe pas na een jaar of tien om esthetische redenen te worden overgeschilderd.

Keihard voordeel

Sprookje? Nee hoor, is de stellige mening van Van der Wal. “We werken nu zo’n drie jaar met Durodeen, en het levert veel winst op, nu en in de toekomst. Wat betreft de duurzaamheid hoeven de dorpels slechts één keer door ons geschilderd te worden, maar wanneer de aflakkleur heel anders wordt dan de middengrijze grondverf af-fabriek, dan gaat er toch nog een laag extra op. Dat heeft met de dekking te maken, niet met de duurzaamheid. Hetzelfde speelt bij de kopse kanten. Als we de neuslatten ter plekke op maat maken, dan is die kopse kant dus niet voorzien van de grondlaag. Normaal zou je een houten lat apart op die kopse kant moeten gaan gronden, bij Durodeen hoeft dat niet. Toch gronden en lakken wij vrijwel altijd wel in verband met de dekking; immers, een neuslat valt niet helemaal tussen het kozijn, dus aan de voorkant kijk je nog tegen de kopse kant aan.” In aanvang is Durodeen duurder dan hout, erkent Van der Wal. “Aan de andere kant levert het over de gehele levenscyclus een besparing op de onderhoudskosten op door minder vervanging en minder onderhoud aan de liggende delen. Een keihard voordeel waar Wolters, de opdrachtgever én het milieu beter van worden.”

Kreunen Kunststoffen BV
www.kozijn-herstel.nl