Flex: meer dan opvangen van pieken en dalen

Artikel delen

We komen vaak bedrijven tegen die niet optimaal gebruik maken van hun flexibele schil. Payrollbedrijven en uitzendbureaus worden alleen ingeschakeld voor het opvangen van pieken en dalen. Begrijpelijk. De meeste payrollbedrijven en uitzendbureaus doen niets anders dan hun klanten hierin faciliteren. De prijs is daar ook naar. Lage tarieven die de indruk wekken dat daarmee ook het meest bespaard wordt. Erg verleidelijk.
 

Sjack van Zandvoort, Persolvo

Echter is dit niet de manier waarop u alles haalt uit uw flexibele schil. Wat zonde is. U bent pas flexibel als u een goed flexbeleid creëert. Dit omvat namelijk ook factoren, zoals continuïteit, tijdsbesparing en wisselende werklocaties. Factoren die verder gaan dan alleen de vraag: heb ik vandaag een mannetje meer of minder nodig en kan ik gebruik maken van kennis en kunde zonder dat ik mij aan de werknemer bindt?
Met een strategisch flexbeleid bespaart u kostbare tijd op personeelszaken, loopt u minder ondernemersrisico’s en speelt u proactief in op nieuwe wet- en regelgeving. Ook kan het uw concurrentiepositie verbeteren door onnodige reistijd en reiskosten te maken, verloop en kwaliteitsverlies te voorkomen en optimaal gebruik te maken van subsidies.
U benut uw flexibiliteit alleen volledig als u alle aspecten in kaart laat brengen. Zo biedt u goede medewerkers het liefst een contract aan. Tegelijkertijd wilt u ook flexibel blijven. Maar bent u nog wel zo flexibel? Kunt u ongestoord proeftijden aanhouden? Wat doet u als iemand in aanmerking komt voor een vast contract? Verlengen? Nieuwe medewerker zoeken? Of liever flexibel langer met dezelfde medewerker doorgaan?
De gevolgen van arbeidsongeschiktheid en leegloop kunnen groot zijn voor uw onderneming. En sinds 1 juli 2015 bent u door de Wet werk en zekerheid (WWZ) gebonden aan andere regels. Het is belangrijk dat u nadenkt over uw flexibele schil en uw flexibiliteit. Maar het is misschien belangrijker om u daar zo goed mogelijk over te laten adviseren.
We zeggen vaak: goedkoop is duurkoop. Een laag tarief betekent niet dat u het meest bespaart. Veel organisaties schakelen flexibel met personeel op het moment dat het nodig is. Pas dan is er aandacht voor alle randzaken. Dat kost veel tijd, stress en geld. Zonde, want een doordacht flexbeleid zorgt voor optimaal gebruik van uw flexibele schil. Waarbij vooraf al veel zaken zijn geregeld.
Laat u niet afschrikken door een hoger tarief. Wees slim en vraag wat u ervoor terug krijgt. Laat u goed adviseren. Goed flexbeleid is namelijk meer dan het opvangen van pieken en dalen!