Groen licht voor hoogste woontoren van Nederland

Artikel delen

Rotterdam krijgt er hoogstwaarschijnlijk een wolkenkrabber bij. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemt in met de bouw van de 215 meter hoge Zalmhaventoren. Met de komst van deze toren staan de vijf hoogste gebouwen van Nederland allemaal in Rotterdam.
 

Voor de hoogbouwfreaks zetten we de vijf hoogste gebouwen in Nederland op een rij: Zalmtoren (215 meter), Maastoren (165 meter), New Orleans (158 meter), De Rotterdam (151 meter) en de Delftse Poort (151 meter). Bijzonder is ook dat voor al deze gebouwen het Rotterdamse adviesbureau Techniplan Adviseurs ingeschakeld is voor het installatietechnisch ontwerp en energieadvies.
De Zalmhaven, een ontwikkeling van AM en Amvest, is een complex van drie woongebouwen dat in het Scheepvaartkwartier wordt gerealiseerd. Het project omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform met uitzicht over Rotterdam. Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor circa 7.500 m² aan kantoor- en commerciële voorzieningen. Het wooncomplex De Zalmhaven wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd.

Uitdagingen

Techniplan Adviseurs geeft aan dat elk hoogbouwproject veel uitdagingen kent: ‘Maar één van de belangrijkste is te zorgen dat het project daadwerkelijk realiseerbaar is binnen de scherpe wettelijke en economische kaders.’ Zo zorgde het bureau het ervoor dat de Maastoren, nu nog het hoogste gebouw van Nederland, gekoeld en verwarmd wordt met water uit de nabijgelegen Maas.
‘Bij elk gebouw boven 100 meter lopen de bouwkosten met name op door de duurdere bouwlogistiek en bijzondere technische voorzieningen, bijvoorbeeld om de waterdruk ook op grotere hoogte goed te houden. Ook de grotere invloed van regenwater en wind vragen om specifieke oplossingen, net als het brandveiligheidsplan en transportplan. Ook het maximaliseren van de brutto/netto verhouding is één van de belangrijkste ontwerpuitdagingen bij hoogbouw’, aldus Techniplan Adviseurs.