Leo van Kempen: “Begonnen aan mijn tweede arbeidscarrière”

Artikel delen

Leo van Kempen (60), heeft in zijn loopbaan ups en downs gekend. Toch hij heeft in de ruim 40 jaar die achter hem liggen altijd alle kansen die op zijn weg kwamen met beide handen aangepakt. In 2009 verloor hij zijn baan. Drie jaar later kon hij weer aan de slag bij CRH Bouwmaat, waar hij zich in korte tijd wist op te werken tot teamleider Logistiek.
 

 

Start van een tweede leven op de arbeidsmarkt

“Toen ik 20 was, ging ik bij de gemeente Den Haag aan de slag. Hier werkte ik ruim 28 jaar en klom ik op tot hoofd van de Debiteurenadministratie. Op mijn 49ste raakte ik deze baan kwijt en zat ik een jaar thuis. Daarna werd ik verkoper bij Hornbach, maar toen in 2009 de crisis begon, werd mijn contract niet verlengd. Ik belandde na drie jaar WW in de bijstand. Tot Tempo-Team me vroeg ik of wilde meedoen aan een project om langdurig werklozen aan werk te helpen. Zo begon mijn tweede arbeidscarrière. Begin 2012 ging ik eerst als tijdelijke arbeidskracht aan de slag. Eind mei zocht groothandel CRH Bouwmaat in Den Haag een hulpkracht voor twee dagen per week. Tempo-Team zei dat ik wel iets ouder was, maar de kans verdiende om mijn kwaliteiten te tonen. Deze kans kreeg ik. Ik werkte 1,5 jaar als uitzendkracht, vulde vakken en hielp klanten, maar ging al snel aan de slag als vloercoach, een informele functie die een brug slaat tussen werkvloer en managementteam. Waarbij ik collega’s aanstuurde en problemen oploste.”

Mooie kans op een passende functie

“Kort geleden kreeg ik een geweldige kans. CRH Bouwmaat brengt per vestiging in kaart welke kwaliteiten medewerkers in huis hebben. Elke medewerker kan zijn voorkeur uitspreken voor een functie. Ik heb aangegeven dat ik teamleider Logistiek wilde worden. Na een assessment was mijn werkgever verrast over mijn kwaliteiten op het gebied van leidinggeven en coachen. Ik ben eigenlijk al aan het werk in deze functie en binnenkort word ik officieel geplaatst. Een geweldige kans, want deze functie is mij op het lijf geschreven. Dat komt omdat ik analytisch ben ingesteld, in oplossingen denk en ervaring heb met leidinggeven. In deze functie komt dit allemaal samen: of het nu gaat om voorraadcontrole of het aansturen en begeleiden van medewerkers. Ik heb het geluk dat ik met steun van Tempo-Team uitzendbureau deze nieuwe stap kan zetten en dat mijn werkgever positief staat tegenover oudere medewerkers.”

Direct inzetbare medewerkers met veel ervaring

“Als oudere medewerker heb ik echt het gevoel dat ik iets extra’s kan bieden aan het bedrijf. Je brengt veel ervaring mee,beschikt over een goede arbeidsethos en straalt vertrouwen en rust uit. Daarom vind ik het goed dat Tempo-Team de campagne Open voor 50-plus ondersteunt. Werkgevers moeten de kwaliteiten van 50-plussers benutten. Ze hebben veel ervaring, zijn meestal direct inzetbaar en kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en het coachen van jonge mensen. Dat voegt echt iets toe voor een bedrijf. Werkgevers moeten zich niet laten verblinden door leeftijd en diploma’s, maar het gesprek aangaan om te ontdekken wat deze mensen voor hun bedrijf kunnen betekenen.”