Nieuwe testopstelling inbraakwerendheid

Artikel delen

Het laboratorium van SKG-IKOB Certificatie in Geldermalsen beschikt vanaf heden over een nieuwe testopstelling voor het beproeven op inbraakwerendheid van gevelelementen en hang- en sluitwerk. Door de ruime afmetingen van zowel de testopstelling als het SKG-IKOB laboratorium is het testen van grote gevelelementen mogelijk en vormen ook zware elementen geen probleem.
 

De nieuwe testopstelling van SKG-IKOB voor het beproeven van gevelelementen op inbraakwerendheid.

De nieuwe testopstelling in Geldermalsen is geschikt voor testelementen tot 6000 mm (b) x 4000 mm (h) en ontwikkeld voor beproevingen volgens NEN 5096 en EN 1627 t/m 1630. SKG-IKOB kruipt bij het testen in de huid van de inbreker en test met gereedschap, variërend van schroevendraaiers en hamers tot zware slijpmachines, hoe lang het duurt voordat een product een doorgangsopening heeft. Tevens wordt de opstelling gehanteerd bij inbraakbeproevingen op hang- en sluitwerk volgens NEN 5089 en BRL 3104. Heel bekend zijn de SKG-sterren die op gecertificeerd hang- en sluitwerk worden aangebracht. Aan de hand van het aantal SKG-sterren is zichtbaar voor welke inbraakwerendheidsklasse het hang- en sluitwerk geschikt is. Daarnaast zijn diverse typen impactbeproevingen mogelijk op basis van normen zoals EN 13049, EN 14019 en beproevingen op doorvalveiligheid volgens het Bouwbesluit c.q. EN 1991-1-1/NB.
Met de beproeving van een product op inbraakwerendheid overtuigt een bedrijf zijn klanten dat producten, zoals ramen en deuren voldoen aan de eisen die vanuit het Bouwbesluit (NEN 5096) en door de klant gesteld worden. De uitkomst van de beproeving kan bovendien omgezet worden in een SKG-IKOB KOMO attest.