Vochtplekken en structurele defecten: meten is weten

Artikel delen

Het klussenbedrijf van Paul Sevink (Soest, Nederland) maakt goed gebruik van de beschikbare technologie voor het uitvoeren van klussen. De nieuwe test- en meetapparatuur van FLIR, de MR160 vochtmeter en de C2 warmtebeeldcamera, zijn voor hem alvast onmisbaar.
 

Paul Sevink: “Warmtebeeldcamera’s waren vroeger misschien onbereikbaar voor velen, maar vandaag zijn ze heel toegankelijk geworden.” Zelf is hij zeer overtuigd van zijn FLIR MR160 vochtmeter met warmtebeeldcamera en zijn FLIR C2 warmtebeeldcamera in zakformaat.

Bouwprofessionals gebruiken doorgaans vochtmeters die elektrische weerstand meten tussen twee pinnen met een vaste afstand. Een mogelijk probleem bij het gebruik van deze apparaten is dat het vaak even zoeken is naar de plaats waar vocht gemeten moet worden. De FLIR MR160 vochtmeter biedt hiervoor een uitstekende oplossing. Het product combineert een vochtmeter met een warmtebeeldcamera in één toestel en kan duidelijk laten zien waar het probleem gemeten moet worden met behulp van de Infrared Guided Measurement (IGM)-technologie. Die begeleidt de gebruiker visueel naar de locatie om betrouwbare vochtmetingen te kunnen uitvoeren.

“Ik heb de tool zeer goed kunnen gebruiken bij een klus met een plotseling opgebold laminaat op een overloop,” aldus Sevink. “De MR160 toonde mij een patroon dat wees op ‘oud vocht’, wat duidelijk werd bewezen na het verwijderen van een aantal tegels.” Ook voor het opsporen van vochtplekken in een houten deurkozijn gebruikte Paul Sevink al zijn MR160: “Soms is houtrot niet goed te zien met het blote oog, maar zo krijg ik een duidelijk beeld van de situatie, zowel met als zonder meetpinnen.”

Sevink maakte ook gebruik van de FLIR C2, een full-featured warmetebeeldcamrea op zakformaat warmtebeeldcamera speciaal ontworpen voor experts in de bouw en industrie. Met deze camera in de binnenzak kunnen gebruikers op elk gewenst moment een thermografische opname maken. “FLIR toestellen stralen niet alleen professionaliteit uit, je wint er ook veel tijd mee. Je kan er heel snel contactloze metingen mee doen. En ze passen ook perfect in je broekzak. Er is geen enkele reden om de FLIR MR160 en C2 niet altijd bij je te hebben”, besluit Sevink.

Flir
www.flir.com