Bijzondere combinatie verreiker met roterend vorkenbord

Artikel delen

Begin oktober nam Kraanbedrijf Nederhoff een nieuwe roterende Magni verreiker in gebruik. Bijzonder is vooral de combinatie van de Magni met het Romastor roterende vorkenbord, met momentlastbeveiliging. ‘Er komen steeds meer projecten in binnenstedelijke gebieden. Hierdoor zijn de bouwplaatsen vaak krap bemeten en overvol. Met deze multifunctionele combinatie kun je echter ook op moeilijk bereikbare plaatsen nog lasten verplaatsen’, aldus Maurice Schreurs van importeur Collé Rental & Sales.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot
 

Van links naar rechts: Maurice Schreurs (Collé Rental & Sales), Ron Nederhoff en Ralph Löwenstein (R&R verkoop en productontwikkeling B.V.) bij de roterende verreiker met roterend vorkenbord.

Het roterende vorkenbord is een voorzetstuk/accessoire voor alle merken starre en roterende verreikers. Deze machines zijn erg populair in de bouw vanwege de compacte bouw en wendbaarheid. In combinatie met een roterend vorkenbord wordt de flexibiliteit nog groter. ‘Je kunt bijvoorbeeld een pallet met bouwmaterialen achter een hek oppikken en andersom weer voor het hek plaatsen. Of een pallet door een gevelopening op een verdiepingsvloer plaatsen, of handig manoeuvreren met lange delen, zoals steigermateriaal’, zegt Ralph Löwenstein van R&R verkoop en productontwikkeling B.V. Het bedrijf is een dochteronderneming van verreiker verhuurbedrijf Slemaco B.V. en is in 2009 opgericht met als belangrijkste activiteit: het produceren en verkopen van het roterend vorkenbord Romastor.
Moderne roterende verreikers herkennen via sensoren de voorzetstukken en passen hun lasttabel hierop aan. Hier ligt dan ook een aandachtspunt voor een roterend vorkenbord. Door de wijze waarop de last wordt gemeten, meet de machine bij het draaien van het vorkenbord een kleinere last dan werkelijk aanwezig is. Het lastmomentbeveiligingssysteem (LMB) denkt hierdoor dat de momentbelasting minder is dan de werkelijkheid. ‘Natuurlijk zit er een veiligheidsmarge op het maximale lastmoment, maar je zou daardoor ongemerkt wel in het kritische gebied kunnen komen. Om dat te voorkomen is dit Romastor vorkenbod uitgerust met een hoekverdraaiingssensor die precies meet waar de vorken zich bevinden. Dit maakt de combinatie met de Magni zo uniek’, zegt Maurice Schreurs. ‘Middels de hoekverdraaiingssensor corrigeert de machine continu de gemeten waarde met de werkelijk aanwezige last, waardoor deze combinatie altijd binnen zijn veilige zone blijft.’
 

 

Populaire machine

Het nieuwe roterende vorkenbord met hoekverdraaiingssensoren prijkt aan de mast van de eveneens nieuwe Magni verreiker op het terrein van Kraanbedrijf Nederhoff in Gouda. Grondlegger C. Nederhoff sr. startte het bedrijf op 1 mei 1949 met het verhuren van een gedeeltelijk zelfgemaakte kraan op een oude dumptruck. Inmiddels heeft het bedrijf vestigingen in Gouda en Vianen en worden hijskranen, verreikers, hoogwerkers en rijplaten verhuurd. Ook wordt het bedrijf ingezet bij zware transporten. ‘We hebben momenteel vier verreikers in de verhuur. Ideale machines voor de steeds krappere bouwplaatsen’, zegt directeur ir. Ron Nederhoff, waarvan ook nog drie broers in het bedrijf werkzaam zijn. ‘Vanuit kantoor kreeg ik van één van onze werknemers, die zelf ook veel op verreikers heeft gezeten, de vraag of we een roterend vorkenbord konden aanschaffen. Wij willen ons namelijk blijven onderscheiden in de markt.’
Schreurs beaamt het gemak van de verreiker: ‘Wij hebben Europa’s grootste vloot roterende verreikers in de verhuur. Dat geeft wel aan dat het een populaire machine is.’ De verkoop verloopt ook goed: ‘Collé heeft altijd nieuwe en gebruikte roterende verreikers op voorraad waardoor we de levertijd kort kunnen houden. Bovendien zorgen we ervoor dat de machines niet alleen aan de eisen in de Benelux voldoen, maar ook aan de Duitse eisen. De verreiker is standaard Tüv gekeurd. Dat is voor klanten erg aantrekkelijk.’

Magni(fiek)

De cabine van de nieuwe Magni verreiker biedt een opvallend goed zicht op de omgeving en is standaard uitgerust met airco en overdruk. Op het scherm is, in het lastdiagram, de hoekverdraaiing van de vork te zien, tot op een honderdste graad. In één oogopslag is te zien of de machine in het kritieke gebied dreigt te komen.
Nederhoff koos voor de Magni RTH 5.25 Smart S, met een hefvermogen van 4.999 kg en een hefhoogte van 24,70 meter. De reikwijdte is ruim 21 meter. Löwenstein: ‘Het vorkenbord kan meer tillen, maar Tüv hanteert een veiligheidsfactor 2, waardoor maximale last is begrensd op 4 ton. Doordat een verreiker echter slecht met zijdelingse torsie in de mast overweg kan is het vorkenbord begrenst op 2,5 ton. Maar door de combinatie met de hoekverdraaiingssensor weet de Magni precies waar het vorkenbord zich bevindt en kan daardoor een last van 4 ton, binnen een verdraaiing van 15 graden links of rechts, vrijgeven en daarmee optimaal presteren.’ De machine voldoet verder aan de nieuwste emissie-normen en is uitgevoerd met een Deutz Stage IV-motor.
 

Op een scherm is, rechtsonder in het lastdiagram, de hoekverdraaiing van de vorken te zien, tot op een honderdste graad. In één oogopslag is te zien waar de last zich bevindt.

 

De hoekverdraaiingssensor meet de stand van het vorkenbord.

 

Samenbouwverklaring

De combinatie van een Magni verreiker met Romastor vorkenbord wordt geleverd met een samenbouwverklaring volgens de Machinerichtlijn en CE-markering. ‘Weet je wat zo bijzonder is?’, merkt Löwenstein op. ‘Als je het vorkenbord eraf haalt en daarna weer plaatst, dan weet de machine nog exact wat de positie van de vorken is. De CAN bus software herkent bij plaatsing het type vorkenbord en de stand van de hoekverdraaingssensor.’
Er zijn nog meer voordelen van deze combinatie, volgens Löwenstein: ‘Werken met dit vorkenbord leidt tot maximaal 20 procent besparing op brandstof en 30 procent op werktijd! Dat komt doordat je veel minder hoeft te rijden met de machine. Daarnaast wordt er 50 procent ruimte bespaard ten opzichte van een standaard vorkenbord. Het vorkenbord is ook leverbaar het hydraulische vorkenspreiders, waarmee de positie van de vorken op afstand is aan te passen.’
Schreurs besluit: ‘Klanten die reeds een Magni verreiker bezitten, kunnen ook de nieuwe Romastor aankoppelen. Wij kunnen een software-update uitvoeren, waardoor de machinesoftware het vorkenbord herkent.’
 

Het vorkenbord kan meer dan 360 graden roteren.

 

 

Bijna alle machines te huur of te koop

Het meer dan honderd jaar oude Collé Rental & Sales (met vestigingen in de Benelux en Duitsland) verhuurt en verkoopt machines voor bouw, industrie, grondverzet, reiniging, intern transport, tuin & park en evenementen. Als importeur c.q. dealer van Magni, Kramer, Wacker-Neuson, JMG, Palfinger, Genie, Manitou en vele andere merken is het bedrijf toonaangevend als het gaat om grondverzet, hoogwerkers, tuin & park- en bouwmachines. Collé Rental & Sales beschikt over een indrukwekkende vloot van bijna 7.000 professionele verhuur machines.

Meer informatie: www.colle.eu.

Kijk ook op: www.nederhoff.nl en www.rrvp.nl.