Energie krijgen van energie besparen

Artikel delen

U hebt het vast al wel vaker gemerkt: veel mensen willen best wel energie besparen en zelf duurzame energie opwekken. Maar ze komen er vaak niet toe om maatregelen te nemen, vanwege de kosten, keuzestress en/of het gedoe. Gelukkig kunnen die redenen steeds minder als (geldig) excuus gebruikt worden. Want via de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ wil de Rijksoverheid de burgers verleiden om veel meer woningen energiezuinig te maken.
 

Het gaat om betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen, en gebruik van warmtepompen, zonneboilers, ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen. Duurzaamheid komt zo echt dicht bij huis. Hoofddoel van de campagne, waar Bouwend Nederland ook met overtuiging aan meedoet, is het verlagen van de barrières rondom energiebesparing. Tegelijk moet de urgentie daarvan omhoog. De campagne richt zich op huiseigenaren die al wel maatregelen overwegen, maar die nog niet hebben genomen. Dat is een heel grote groep en dus ook een fantastische groeimarkt voor ons als bouwsector.
Maar mensen hebben de eerste voorlichting graag van de overheid. Daarom worden op de campagnewebsite de belangrijkste vragen van eigenwoningbezitters beantwoord en burgers worden ook nog eens geholpen bij het maken van een offerte-aanvraag.
Het doel is zoveel mogelijk huiseigenaren te bewegen daadwerkelijk energiebesparende maatregelen toe te passen: voor meer wooncomfort, voor een lagere energierekening en voor een beter milieu. Daarvoor zijn televisiecommercials en radiospots gemaakt. Haak daar bij aan, als u bij klanten aan tafel komt. Steeds meer mensen zullen het zien en ervan horen, want de campagne duurt tot en met 2018.
Voor wie het leuk vindt om wel van alles zelf uit te zoeken – of zijn klanten goed wil voorlichten – is er ook nog een update gemaakt van de financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen.

En dat is niet het laatste nieuws over duurzaamheid in huis. Want behalve bestaande woningen verduurzamen, bouwen we ook nog ZEN, ofwel Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Goed voor wooncomfort, portemonnee en milieu. Ook daar is kort geleden een campagne voor gelanceerd: ‘Ik woon zen’. Want mensen moeten aan het denken gezet worden. Is energie een kostenpost of – als je heel veel minder verbruikt en in een comfortabel fris huis woont – eigenlijk een waardevermeerdering? Dat laatste natuurlijk, want over vijf jaar is alle nieuwbouw (bijna) energieneutraal of zelfs energieleverend. Een mooie kans. Niet alleen voor de bewoners en samenleving, maar ook voor de bouwer, de corporatie, de belegger en de projectontwikkelaar.
Al die zuinigheid qua energie levert meer op dan lage stookkosten en een goed binnenklimaat. Je kunt er binnenkort ook nog eens meer hypotheek door krijgen. De Tweede Kamer en het Nibud zijn onlangs een uitstekende richting ingeslagen. Wat je niet verstookt, kun je goed gebruiken voor je aflossing. Dus kun je wel je droomhuis kopen, dat nog label A+ is ook!

Maxime Verhagen
Voorzitter Bouwend Nederland