Innoveren met een open vizier

Artikel delen

Ir. Marcel E. van Mierlo

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland,  vertelde onlangs met gepaste trots: ‘De bouwkolom is veel innovatiever dan we allemaal denken’, maar voegde daar gelijk aan toe: ‘die innovatie moet veel sneller uit de concurrentie sfeer dan nu gebeurt. We moeten meer uitwisselen en meer delen, dan maken we als bedrijfstak een grotere sprong vooruit.’

Kennelijk zit dat niet in de bouwgenen, ‘verbetering of innovatie waar de hele bedrijfstak van kan profiteren ….,’ toch ontstaan aan de horizon hoopgevende initiatieven. Hoe kleiner het gebouwtje, hoe meer lef je ziet in de aanpak en hoe opener de initiatiefnemers.
 

Wiki-House

Wiki (wikihouse.cc) is het beste voorbeeld van een third wave innovatie: de productie gaat, geholpen door alle kennis, die je op internet kan vinden, weer terug naar de gebruiker. We gaan zelf bouwen met eenvoudige, lego-achtige concepten en delen onze ervaringen op internet, zodat de volgende bouwer weer slimmer en beter start met zijn ontwerp. Wiki kiest voor eenvoudige standaard knooppunten en gezaagde onderdelen uit multiplex. Oprichter Alastair Parvin wil hiermee bereiken dat iedereen een zelfbouwhuis kan bezitten. ‘Architectuur als product voor 100% van de bevolking, in plaats van voor de rijkste 1%.’
 

Hermit House

Ook Hermit House (hermithouses.nl) kiest voor het doe het zelf concept. Met een gratis ontwerp-app maak je een eigen harmonica-vormige woning. Je kan variëren in de afmetingen en de onderdelen zelf zagen en monteren, maar Hermit House wil je daar ook met plezier bij helpen. In hun werkplaats kan het huisje prefab worden voorbereid en eventueel kan het ook op locatie worden opgebouwd, maar dit kan je dus ook allemaal zelf doen. Door de harmonica-vormige constructie is je gebouwtje altijd sterk, stijf en stabiel.
 

Sustainer Homes

Sustainer Homes (sustainerhomes.nl) startte  met een off-grid omgebouwde zeecontainer. Het prototype stond enkele maanden op het terrein van Fab City in Amsterdam, waar de initiatiefnemers veel leerden en door ontwikkelden samen met de bezoekers. De tweede versie is volledig in houtskeletbouw uitgevoerd en staat in Limburg. Modules van 2 bij 3 meter kunnen naar hartenlust worden gekoppeld en gestapeld. Installaties voorzien in 100% eigen water-, warmte en elektriciteit. En ook de waterafvoer wordt op de locatie voorzien. Niets geheimzinnigs aan, je wordt zelfs uitgenodigd om mee te denken over verbeteringen.

Maxime Verhagen heeft gelijk! We zijn veel innovatiever in de bouw dan we denken. Nieuwe kleine bedrijfjes laten zien dat het gewoon kan.