Kwalitijd

Artikel delen

Zoals bij velen van ons bestaat het leven uit het uitvoeren van opdrachten en het voeren van gesprekken over projecten, ideeën, et cetera. Meestal zijn dat korte afspraken, omdat we het niet rendabel vinden om langdurig de diepte in te gaan. Ik denk daarbij vaker aan Aziatische wijsheden die adviseren om meer tijd in te ruimen om afstand te nemen en de balans op te kunnen maken. Doe minder, maar doe het met meer kwaliteit.
 

Waar ik het in deze column over wil hebben is dat ik in een hectische week ook twee dagen op reis ben geweest met bedrijven actief in de Houtskeletbouw. Doel was om met hun te sparren over de enorme kansen die zij als bedrijfstak hebben. De reis vond plaats op uitnodiging van Fermacell die als plaatleverancier natuurlijk garen spint bij een groeiende markt voor houtskeletbouw en daarom het succes van skeletbouw graag wil stimuleren. Uiterst legitiem en buitengewoon handig natuurlijk.
Al met al een bijzondere ervaring omdat je aldus een soort van heel lange afspraak met elkaar hebt. We bezochten twee fabrieken en een infocentrum in, respectievelijk nabij, het voormalige Oost-Duitsland. Het allerbelangrijkste was achteraf bezien echter de kwaliteit van het debat. Wat me erg opviel is dat het toch wel een wezenlijke kwaliteit heeft als je wat langer met elkaar kunt optrekken. Mijn oorspronkelijke rol was dat ik in Goslar een lezing zou geven over nieuwe trends en ontwikkelingen. Maar samen met Monique Donker, collega bij Off Road Innovations, hebben we ook de busreis nuttig gemaakt en brainstormden we onderweg al vast gestructureerd over de kansen. Er waren aldus een aantal geprogrammeerde activiteiten, maar ook daartussen tijdens de lange heen- en terugreis, tijdens het diner of daarna in het lokale Brauhaus werd er in goede sfeer gedebatteerd en uitgewisseld.
Twee zeer lange dagen en de intensiviteit leverde een ongelooflijke openheid en rendement naar elkaar op. In feite zaten er concurrenten van elkaar in de bus, maar daarvan was weinig te merken. De gezamenlijke missie kwam als meerwaarde van dit lange samenzijn, nadrukkelijk bovendrijven. Over de enorme kansen die deze sector heeft heb ik al eerder in BouwTotaal bericht. Hier wil ik met u delen dat ik dit lange samenzijn te midden van een jachtig leven met veel korte afspraken, een enorme meerwaarde vond hebben. Quality time, oftewel Kwalitijd. Die ontdekking wil ik hier graag benadrukken. De reis krijgt trouwens nog een vervolg om de gesmede plannen en het aanstekelijke enthousiasme in acties om te zetten. Over rendement gesproken.

Prof. Dr. Ir. Jos Lichtenberg