Prefab bouwsysteem met hoge isolatiewaarden

Artikel delen

Met de opkomst van industrieel bouwen introduceert Kingspan TEK® een constructief geïsoleerd bouwsysteem voor gevel en dak. Met dit Kingspan TEK® Bouwsysteem zijn energiezuinige en energieneutrale woningen te realiseren. Het systeem kenmerkt zich door uitstekende thermische eigenschappen, een zeer lichte bouwmethode en een koudebrugarme en luchtdichte schil.
 

Duurzame woning, Leonidas, Rotterdam

Structural Insulated Panel System (SIPS) is een beproefde bouwmethode die in Amerika al sinds de jaren ‘50 wordt toegepast. In Nederland is de traditionele bouw echter nog steeds leidend. Toch is er sinds een paar jaar een kentering merkbaar en neemt de vraag naar SIPS sterk toe. De reden? Om klimaatproblemen tegen te gaan formuleerde de overheid ambitieuze energiedoelstellingen. Eén van de doelen is dat nieuwe gebouwen in 2020 bijna energieneutraal (BENG) moeten zijn. Door deze aanscherping zijn isolatie, details zoals koudebruggen en luchtdichtheid steeds belangrijker.
Daarnaast is een aanbodgestuurde markt na de crisis veranderd in een vraaggestuurde markt. Begrippen als functionaliteit, beleving, architectonische elementen en persoonlijkheid strijden daarbij om voorrang. In antwoord op deze ontwikkelingen is het Kingspan TEK® Bouwsysteem ontwikkeld.
 

 

Systeemopbouw

Het systeem is de combinatie van de sandwichopbouw van OSB/3 plaatmateriaal en een harde polyurethaankern met een lambda-waarde van 0,023 W/m.K. Naast het thermische vermogen levert het bouwsysteem een gegarandeerde stijfheid en sterkte. De sandwichpanelen zijn er in twee diktes: 142 en 172 mm, met Rc-waarden van respectievelijk 5,0 en 7,0 m2K/W. De panelen worden onderling gekoppeld door geïsoleerde verbindingsveren die zorgen voor een ononderbroken luchtdichte en koudebrugarme schil. Hiermee is eenvoudig een luchtdichtheidsklasse 3 en een qv;10 waarde van <0,15 te realiseren.