1954 en verder
Iedereen die geboren is na 1954, moet drie maanden langer doorwerken. Tenminste als de AOW in die periode noodzakelijk is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. De AOW gaat immers, zo weten wij sinds kort, in 2022 pas in als je 67 jaar én 3 maanden bent. Velen gaan de AOW nog later genieten. Want als de levensverwachting in het huidige tempo blijft stijgen, volgen na 2022 meer verhogingen van de AOW-leeftijd. Waarschijnlijk is deze in 2025 zelfs 68 jaar.
Natuurlijk begrijp ik deze verhoging vanuit het financiële perspectief. De AOW moet betaalbaar blijven en we worden nu eenmaal (gemiddeld genomen) steeds ouder. Maar daar staat de werkelijkheid, laat ik zeggen de praktijk van alle dag, tegenover. Ik probeer mij voor te stellen hoe een werkomgeving met veel collega’s van (ruim) boven 60 er uit ziet. Nu zie ik niet direct een zaal vol duttende bejaarden, maar enthousiasme en ambitie zijn toch ook niet de beelden die opdoemen. Begrijp mij goed, ik heb niets tegen oudere werknemers. Sterker nog, ik ben uit 1962 en word er ook niet jonger op. Fysiek kan ik al lang niet meer datgene wat ik pak ‘m beet 15 jaar geleden nog zonder enige moeite deed. Hoe gaat dat dan over 10 jaar? Ik maak mij daar wel eens zorgen over. U ook?
Daar komt de voortdurend veranderende werkomgeving bij. En dat veranderen gaat ook nog eens steeds sneller. Ik heb nog gewerkt met een 40mb Tulip desktop computer met een beeldscherm dat bijna een halve meter diep was. Dat was toen een ‘state of the art’; daar was je echt blij mee. Mijn jongere collega’s kunnen zich dat niet eens meer voorstellen. Alle technologische ontwikkelingen na deze Tulip probeer ik bij te benen, maar het gaat lang niet zo soepel als bij mijn collega’s (die jonger zijn dan mijn kinderen).
Het kan bijna niet anders of de toekomstige 60-plussers gaan ergens tegen de lamp lopen. Of ben ik nu te somber? Ik denk het niet. Wordt het dus niet eens tijd dat dit onvermijdelijke vraagstuk evenveel aandacht krijgt als de betaalbaarheid van de AOW? Volledigheidshalve moet ik wel zeggen dat er politieke partijen zijn die terug willen naar een AOW-leeftijd van 65 jaar. Maar is dat de oplossing? Volgens het Centraal Planbureau kost dat de Nederlandse schatkist maar liefst 12 miljard euro per jaar! Wie gaat dat betalen? En ach, misschien valt het ook best mee: werken met collega’s met opa’s die jonger zijn dan jij.
Mr Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
Fkerkhof@alfa.nl