Aanbrengen traditioneel (verlaagd) plafond

Artikel delen

Wat kost het aanbrengen van een traditioneel plafond, al dan niet verlaagd? Welk effect hebben diverse varianten op de kosten? We zetten het weer voor u op een rij.

Tekst: www.casadata.nl
 

Een houten traditioneel plafond kan men zowel verlaagd als niet verlaagd aanbrengen. Bij het niet verlaagd aanbrengen van het  plafond wordt het plafond rechtstreeks aan de onderzijde van een vloerconstructie of balklaag gemonteerd. Daartoe bevestigt men houten tengels of latten direct tegen de vloer- of balkconstructie. Deze tengels of latten tegen de balklaag moet men goed uitlijnen (waterpas maken). Vervolgens worden hiertegen de plafondbeplating of schroten bevestigd.
Om leidingen weg te werken of om esthetische redenen kan men het traditionele plafond ook verlaagd aanbrengen met een constructie van plafondhangers, klampen, regels of rachels. De houten plafondhangers met klampen en regels tegen de houten balklaag of tegen de bovenliggende betonconstructie bevestigen met slagpluggen, spijkers, schroeven of nieten. Aan de plafondregels, die samen een rasterwerk vormen, brengt men latten of tengels aan, waartegen men de plafondbeplating of schroten bevestigt.
 

Brandwerend bekleden stalen ligger. Foto: Promat.

 

Plafond aanbrengen

Het plafond kan men afwerken met platen en schroten van verschillend materiaal. De platen en schroten bevestigt men rechtstreeks op het regelwerk door spijkeren, schroeven of nieten. Het aanbrengen van brandwerende plafondbeplating kan wenselijk of noodzakelijk zijn. In de afwerking moet men de benodigde ruimten uitsparen voor installatievoorzieningen, zoals verlichtingspunten of ventilatieroosters. Tenslotte worden de aansluiting van de plafondplaten of schroten bij de wanden afgewerkt met plafondplinten.
 

 

Samenstelling van de kosten

Bij de kostengegevens is er uitgegaan van kleinschalige bouw en van het in het werk aanbrengen van de verschillende onderdelen van een traditioneel plafond. De kosten zijn exclusief steigerwerk, veiligheidsvoorzieningen, materieelgebruik, transportkosten, afkomende materialen en stortkosten.
De kosten zijn berekend met de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en met de bruto prijzen voor de materialen en producten zonder inkoopkortingen. Er is uitgegaan van een uurloon van € 38,34. Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden bij kleinschalige projecten.
 

 

 

Eéndaagse praktijkcursus calculeren bouwkundig werk

Casadata.nl organiseert regelmatig praktijkgerichte cursussen voor mensen, die af en toe of regelmatig kostenbegrotingen voor kleinschalige nieuwbouw of verbouwprojecten moeten maken. Op deze cursusdag komen aan de hand van een voorbeeldproject van een aanbouw alle praktische aspecten van het calculeren aan bod, zoals:

  • Hoe trek je hoeveelheden voor de uittrekstaat uit en bepaal je de benodigde materialen (inklinken, verwerkingsverliezen e.d.)?
  • Hoe calculeer je met tijdnormen, wat zit er al in en wat moet je erbij rekenen?
  • Welke kosten moet je in een uurloon meenemen?
  • Waaruit bestaan de indirecte bedrijfskosten en hoe stel je daarvoor een rekentoeslag samen?
  • Wat zijn de staartkosten en hoe ga je met de posten voor winst en risico om?
  • Kun je snel en redelijk nauwkeurig begroten met kostenkengetallen en projectkengetallen?
  • Waarop moet je letten als je gegevens van vorige projecten wilt gebruiken?
  • Het werken met een calculatieprogramma zoals CasadataCalc en kostengegevens van Casadata.nl?

Kijk voor meer informatie bij www.casadata.nl/info/calculeren-bouwkundig-werk.

Tabellen:

 

Calculeren met een calculatieprogramma met het gemak van Excel

Met het handige en praktische calculatieprogramma CasadataCalc maakt u snel en gemakkelijk uw kostenbegrotingen en offertes. CasadataCalc is volledig nieuw ontwikkeld volgens de nieuwste inzichten en met de meest recente technieken op het gebied van automatisering. Het programma ziet er dan ook uit als Excel en is ook even flexibel en gemakkelijk in gebruik. Daarbij kunt u met uw eigen calculatiegegevens of projectgegevens werken. Ook beschikt u meteen over 34.600 calculaties en 5.600 begrotingen van casadata.nl, zodat u direct aan de slag kan gaan.
Uiteraard kunt u in het programma voor elke projectcalculatie steeds uw uurlonen, kortingen en toeslagen instellen. Ook het afdrukken is flexibel, zodat u kunt kiezen welke onderdelen van de calculaties u wilt afdrukken. Al voor € 499,- per jaar werkt u met CasadataCalc, inclusief alle kostencalculaties en kostenbegrotingen.

 

In Excel werken met ruim 40.000 prijscalculaties en projectbegrotingen
Op casadata.nl kunt u na het inloggen alle 33.600 gedetailleerde prijscalculaties en 5.600 kostenbegrotingen van projecten downloaden in Excel voor eigen projectbegrotingen of offertes. Compleet met formules, zodat u meteen alles kunt aanpassen aan uw eigen situatie. Handig met bijbehorende technische informatie over het product, verwerking en uitvoering.