Beton in de badkamer

Artikel delen

Beton beleeft een revival en ontwikkelt zich zowel in de architectuur als ook bij interieur design tot een cult-materiaal. Bij de vormgeving van interieurs maar ook bij meubelontwerpen is het materiaal nauwelijks weg te denken.
 

Kasten, werkbladen en accessoires uit beton worden veelvuldig toegepast in combinatie met klassieke materialen zoals bijvoorbeeld hout. Ongepleisterde betonnen wanden gelden intussen als een uitdrukking van een nieuwe woonstijl, waarbij wordt geconcentreerd op het wezenlijke, binnen en buiten. In de badkamer heeft beton in combinatie met wit keramiek en het design van Duravit een bijzondere werking.

Beton is een puur natuurproduct, net als keramiek. Cement uit kalksteen en klei wordt met zand of grind en water gemengd. Andere extra toevoegingen zoals staal specialiseren het materiaal. De eigenschappen van het materiaal, zwaar of licht, fijn of ruw, laten zich door de juiste mengverhouding van het aanbod sturen.

Een fijnkorrelige betonwand heeft net als zandsteen een warme en elegante uitstraling. In deze hoedanigheid is het materiaal zeer discreet, blijft op de achtergrond en biedt het perfecte podium voor modern badkamerdesign. Een podium, waarop de serie ME by Starck van Duravit veelzijdig optreedt. “De collectie voldoet aan de vraag naar pure esthetica en biedt individuele inrichtingsmogelijkheden. Als visueel design-signatuur geldt een smalle rand, die terugkomt bij de wasbakken, wc’s en urinoirs. In het bijzonder de nieuwe, 130 mm brede dubbele wastafel oogt dankzij de dunne kanten bijna randloos en licht.”

De combinatie met fijnkorrelig beton benadrukt de heldere lijnen en vormen van de serie. In het beton worden glasvezelelementen ingezet, die een deel van het daglicht doorlaten, de ruimte verlichten en zachter laten lijken.

Verouderd met structuur

Hoe grover de ingrediënten, des te ruwer ziet het beton eruit. Kleine luchtbelletjes verlenen betonwanden bovendien een expressieve structuur, die in samenspel met andere, steenachtige materialen zoals bijvoorbeeld de douchebak Stonetto van Duravit voor een verouderde sfeer in de badkamer zorgt. “Het door EOOS ontworpen model beschikt over een mat oppervlak, dat erg lijkt op natuursteen. Mede mogelijk gemaakt door het gebruik van de mineraalgrondstof DuraSolid Q. Duravit biedt Stonetto in de typische steenkleuren wit, zand en antraciet aan. Kleine spikkels versterken de natuurlijke uitstraling.”

Duravit
www.duravit.nl.