Energiedaken voor monumenten

Artikel delen

Op 7 oktober was de onthulling van ‘De Priesnitzhoeve’. Dit is het eerste rijksbeschermde dorpsgezicht in Nederland dat zonne-energie opwekt. Dat is bereikt door het gebruik van zogenoemde zonnedakpannen. Tijdens de onthulling werd ook een rode zonneceldakpan geïntroduceerd. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om ook de monumenten en panden binnen de rijksbeschermde gebieden te verduurzamen. Voorwaarde is wel een goede oriëntatie van het dakvlak.
 

De onthulling vond plaats door Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, en Petra van Wingerden-Boers, burgemeester van Rheden. Met de ontwikkeling van keramische dakpannen met ingebouwde zonnecellen heeft het Nederlandse bedrijf ZEP naar eigen zeggen een wereldprimeur op de markt gebracht, die elk dak geschikt maakt voor het opwekken van zonne-energie.
Hoewel vorig jaar al de eerste daken met zonnepannen zijn gelegd, werd de gepatenteerde uitvinding vrijdag 7 oktober pas officieel gepresenteerd in Rheden. Daar bestaat het nieuwe dak van de beeldbepalende Priesnitzhoeve uit 1870 nu geheel uit zonnepannen.
De zonnecellen in de dakpannen zijn bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan.
Daarnaast zijn zonnedakpannen een oplossing wanneer er door schoorstenen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte is voor zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat ze in acht van de tien keer meer elektriciteit kunnen produceren dan panelen. ‘Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4.500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt’, rekent Joost de Graaf van ZEP voor.