Kniebeschermers kiezen? Check deze tips!

Artikel delen

Als je vloerenlegger bent begrijpt iedereen dat je veel kniebescherming nodig hebt. Maar welke bescherming heb je nodig als je geen vloerenlegger bent? In dit artikel geeft Snickers een aantal tips voor het kiezen van kniebeschermers.
 

Bij het kiezen van een goede kniebeschermer zijn twee aspecten belangrijk; het aantal keren dat je per dag knielt/opstaat en de hoeveelheid tijd die je aaneengesloten op je knieën doorbrengt.

Binnenwerk en incidenteel knielen: een lichte kniebeschermer is geschikt, want deze zit niet in de weg tijdens het werken, maar geeft toch wat bescherming voor die enkele keer dat je knielt. Een type 2, level 0 beschermer is voldoende.

Knielen en weinig tijd op de knieën: een set alround kniebeschermers is waarschijnlijk goed genoeg. Deze geven de bescherming die je nodig hebt (kies een type 2, level 1), maar zijn niet gemaakt voor intensief gebruik.

Vaak knielen en veel op je knieën: je hebt een set heavy-duty kniebeschermers nodig. Het beschermen van je knieën tegen de impact is het belangrijkst, omdat je knieën heel wat te verduren krijgen als je keer op keer op je knieën neerkomt. Zoek naar een kniebeschermer met sterke schokabsorberende kwaliteiten, zoals D3O kniebeschermers.

Lang op de knieën en niet vaak opstaan: de kniebeschermer moet lang op zijn plaats zitten en dempend werken. Dit type kniebescherming is niet ontwikkeld om een regelmatige impact te weerstaan, maar om je knieën beschermd te houden als je op de vloer bezig bent.
 

Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de maat van je werkbroek. Als broekspijpen te lang of te kort zijn, zitten kniestukzakken niet op de goede plek als je knielt. Zorg er dus altijd voor dat je een broek draagt in de goede maat.

Kniestukken die verschuiven kunnen blessures veroorzaken, zorg ervoor dat ze op de goede plek zitten als je knielt. Het KneeGuard systeem van Snickers Workwear helpt je daarmee, omdat je de kniebeschermer in verschillende posities kunt vastzetten.

Een goede kniebeschermer beschermt ook het gebied er omheen. Een goed ontworpen kniebeschermer sluit rondom de knie aan en voorkomt dat je knie van de beschermer glijdt.
 

  • Trek je steeds aan een broekspijp? Dit is een indicatie dat de maat van je broek niet helemaal goed is.
  • Wanneer je een nieuwe broek past probeer deze dan staand én knielend om te zien of de kniestukzakken op de goede plek zitten.
  • Heb je ooit kniebeschermers gehad die ‘plat’ werden na een paar werkdagen? Dan is die kniebeschermer niet geschikt voor jouw werkzaamheden. Als je een kniebeschermer kiest die is ontworpen voor de hoeveelheid en tijd van het knielen zul je ook een verschil zien in de levensduur van de kniebeschermer.
  • Weet je niet precies welke kniebescherming je moet kiezen? Ga dan voor de beschermer die net een beetje meer bescherming biedt dan je nodig denkt te hebben.
  • Let op: De certificering van een kniebeschermer is alleen geldig is als je hem gebruikt met de broek waarvoor hij gecertificeerd is.