Op bezoek bij Festool Experience Center

Artikel delen

Festool heeft service hoog in het vaandel staan en ziet haar klanten graag optimaal gebruik maken van haar gereedschap. Hoe ze dat doet? Naast de all-inclusieve service opende Festool drie Experience Centers. Locaties in Waddinxveen, Veldhoven en Dalfsen, waar trainingen- en workshops zijn te volgen. Alle ruimte om aan de slag te gaan met het gereedschap, de producten te ervaren en alle ins en outs te leren kennen. BouwTotaal was aanwezig bij een Workshop for Professionals die samen met een Festool-dealer werd georganiseerd in het Festool Experience Center in Dalfsen.

Tekst en fotografie: Herman Grendelman
 

Als we arriveren worden we ontvangen door Titus Kamphuis. Trainer en productspecialist van Festool en de man door wie de locatie in Dalfsen wordt gerund. Wat opvalt is het moderne gebouw en de grote ruimtes gevuld met zaagtafels, werkbanken en natuurlijk veel gereedschap. ‘Vandaag ontvangen we een groep van ongeveer 30 vakmensen. Voornamelijk werkzaam als renovatiespecialist, schilder of interieurbouwer. In groepjes van tien doorlopen ze drie workshops. Best een grote groep, dan moet je de faciliteiten natuurlijk goed voor elkaar hebben.’
 

 

Ervaren en uitproberen

In dit geval zijn de deelnemers relaties van Knoef, specialist voor bouw en industrie uit Hengelo. Aan het woord is Sierd Woudstra, verkoper bij de Hengelose Festool dealer en vanavond begeleider van de groep: ‘We hebben bij Knoef een zeer uitgebreid Festool assortiment. In de winkel kan ik dus alle machines presenteren, maar alle gereedschappen uitgebreid testen en uitproberen wordt lastig. Vandaar dat Festool ons in de gelegenheid stelt om een avond aan de slag te gaan in het Experience Center.’ De groep is gezamenlijk met een bus vanuit Hengelo gekomen waar eerst koffie is gedronken. ‘Samen met Festool proberen we er een interessant, informatief en ontspannen uitje van te maken.’
 

 

Eerst eten

Voordat de deelnemers aan de slag gaan wordt eerst lekker gegeten. ‘Belangrijk’, zegt Quirien Tulen, verkoopadviseur van Festool en ook aanwezig vanavond. ‘De deelnemers zijn vandaag natuurlijk al aan het werk geweest, dus een goede maaltijd om de avond mee te beginnen is belangrijk. Op een lege maag kan je immers niet werken.’ Helemaal waar en ook wij mogen een hapje mee-eten.

Programma

Op het programma staan drie workshops onder de noemer ‘SanReMo’. ‘Saneren, renoveren en moderniseren’, vertelt Tulen. ‘De deelnemers gaan de slag met diverse mengmachines voor cement, gips of betonmortel maar ook met het verwijderen en opnieuw opbouwen van stuc- en tegelwerk. Ook bescherming van de gezondheid van de medewerker speelt een belangrijke rol. We presenteren verschillende Festool producten die bijdragen aan stofvrij werken. Zeker de nieuwe bouwstofzuiger is een echte eye-opener.’
Vervolgens is er ruimte voor het onderwerp schuren waarin praktisch aan de slag wordt gegaan met het schuurmachine assortiment. ‘Vlak, excentrisch en roterend schuren: Festool heeft er de machines voor en ze komen allemaal voorbij’, vertelt Tulen enthousiast. Tot slot staat er een onderdeel op het programma waarin wordt gewerkt met het accu assortiment.
 

 

Aan de slag

Wanneer we hebben gegeten, wordt de groep verdeeld in drie subgroepen. Voor elke workshop is drie kwartier gereserveerd, waarna de groep verder gaat met het volgende onderwerp. Wanneer we ze alle drie hebben gevolgd, zijn we een stuk wijzer. Theoretisch, maar vooral ook praktisch. Tips & trucs, praktische voorbeelden hoe de verschillende functies van het gereedschap optimaal te gebruiken en situaties toegespitst op de praktijk: een complete avond. Dynamisch ook. Deelnemers delen hun ervaringen, stellen gerichte vragen over het gebruik van het gereedschap en nemen het gereedschap zelf ter hand.

Inloopdagen

Naast workshops in combinatie met een Festool-dealer zijn er in de Experience Centers ook regelmatig vrij toegankelijke inloopdagen. ‘Festool ziet graag dat haar klanten in volle tevredenheid aan de slag gaan met het gereedschap en hoopt ook volgend jaar weer veel geïnteresseerden te mogen ontvangen. Van ervaren Festool gebruikers die nieuwsgierig zijn naar een onlangs uitgebrachte machine, tot professionals die Festool nog niet kennen. Iedereen is van harte welkom, besluit Tulen.

Meer weten over Festool en de Festool Experience Centers? Kijk eens op www.festool.nl/inloopdagen.