Via fervente voorstanders naar nieuw metselwerkconcept

Artikel delen

Daas Baksteen dematerialiseert met Spaarformaat

Architecten en opdrachtgevers denken in lengte en breedte van metselbakstenen. ‘Volstrekt logisch om hun beoogde gevelbeeld te bewerkstellingen’, vindt Arie van Zadelhoff, commercieel directeur van Daas Baksteen uit Zeddam. ‘Maar ze zouden ook eens naar de dikte van de stenen moeten kijken. Met ons Spaarformaat van 50 mm dikte heb je bijna de helft aan materiaal nodig voor een baksteengevel in vergelijking met een gangbare baksteen.’
 

Het Spaarformaat past volgens Zadelhoff helemaal in de filosofie van een duurzame wereld: ‘Bovendien is het Spaarformaat hét antwoord op de renovatie van naoorlogse woningen met een luchtspouw. Buitengevelblad afbreken, isolatiepakket erin, kleine spouw aanhouden, Spaarformaat stenen ervoor en je heb de woningen extra geïsoleerd. Zonder dat verzwaring van fundatie nodig is of dat door opdikking allerlei ingewikkelde aansluitdetails nodig zijn.’
 

 

Muurdikte 50 mm

Tot op heden was de smalste gevelsteen in de markt 65 mm. Daas Baksteen kan een muurdikte van slechts 50 mm bieden. Voorwaarde is wel dat gevels worden gelijmd met een lintvoeg van 5 mm en met een open stootvoeg. Arie van Zadelhoff: ‘Dit Spaarformaat kent veel voordelen. Ook een ‘nadeeltje’, want de open stootvoeg verlaagt de R-waarde fractioneel. Daar staat tegenover dat in de praktijk blijkt dat de gevel met open stootvoegen sneller en beter droogt en daardoor juist gunstige bouwfysische eigenschappen qua waterdichtheid bezit. En met zo’n dun buitenspouwblad is extra isolatiedikte een fluitje van een cent, waardoor een extra hoge R-waarde kan worden behaald. Als grote andere voordelen zijn er de aantrekkelijke toepassing in de renovatiesector, de dematerialisatie in (nieuwbouw)projecten, duurzame logistiek omdat er bijna tweemaal zoveel stenen op een vrachtwagen gaan en de lagere kosten van een dunnere steen voor de opdrachtgever.’
In één adem noemt hij ook de voordelen voor de metselaar. ‘Zowel in de praktijk bij de eerste projecten als bij demonstratiesessies die wij samen met de firma Gemack en hun flexibele lijmspuit geven, is er alom waardering. Metselaars vinden de smalle steen fijn in de hand liggen en makkelijk te kappen en te verwerken. Er ligt ook aanzienlijk minder gewicht op de steiger. Ja, het is wennen dat de stenen moeten worden gelijmd. Dan denkt de metselaar misschien aan allerlei slangen en een onhandzaam apparaat, maar met de flexibele lijmspuit van Gemack kun je eenvoudig vele meters maken. Bovendien wordt het lijmbed exact gedoseerd, zodat er geen metselbaarden in de spouw ontstaan. Daardoor functioneert een spouw van 2 centimeter even goed als bijvoorbeeld een spouw van 4 cm met mortelbaarden. De stenen behoeven aan de voorzijde nauwelijks afwerking. Voorts is lijm sterker dan mortel. Je krijgt een goede hechting van de stenen en hoge stijfheid van de gevel.’
 

 

Beoogde architectonische beeld

Het is ook wennen voor de architect, merkt Van Zadelhoff. ‘Er zijn inmiddels enkele fervente voorstanders, met name onder opdrachtgevers, corporaties en verwerkers. Architectonisch is het gevelbeeld met de smalle lintvoeg wat compacter. De ene architect vindt dit heel mooi, de ander moet het op zich laten inwerken. We produceren nu vooral Spaarformaten in strengpers waalformaat in vele kleuren en vormen, maar ook andere formaten zijn mogelijk. Voorts zijn er 16 kleuren lijmmortel beschikbaar, dus dat architectonisch gewenste metselwerkbeeld is absoluut binnen handbereik. Ook in dit nieuwe metselwerkconcept.’
Het Spaarformaat is meer dan een nieuw product. Het is een metselwerkconcept met voordelen in duurzaamheid (dematerialisering) en toepassing (beheersbare na-isolatie van bestaande woningen). ‘Daas Baksteen staat bekend om z’n innovatiekracht. Wij maken al meer dan 125 jaar baksteenproducten. Daarnaast richten wij ons op metselwerksystemen, omdat die vaak prima in de bouw van vandaag en morgen passen. Ook in de filosofie van Cradle-to-Cradle. Ons ClickBrick® systeem wat dat betreft is een schot in de roos. Een droog gevelsysteem waarbij de maatvaste stenen simpelweg worden gestapeld en met een rubberhamer worden vastgezet. De bijbehorende RVS clips zorgen voor de solide verbinding tussen de bakstenen. Zonder dure vormen van metselen, verlijmen of monteren en onder alle weersomstandigheden te verwerken. Architecten zijn enthousiast vanwege de minimale schaduw- of schijnvoeg, waardoor een even exclusief als kleurintensief gevelbeeld ontstaat.’
 

 

Hergebruik in optima forma

‘En het is de enige baksteen met retourgarantie’, vervolgt Van Zadelhoff.’ Een uitkomst bij tijdelijke bouw of transformaties van gebouwen. Wij hebben nu een aantal projecten waar de geleverde ClickBrick stenen (deels) worden afgehaald en in andere projecten een herbestemming krijgen. Bijvoorbeeld omdat gymzalen van een school in Enschede in praktijklokalen met extra daglichttoetreding veranderen. Dan worden grote openingen in de gevel gezaagd en gaan die stenen naar andere projecten. Of het Rode Kruis Ziekenhuis waarvoor tijdelijke units waren gebouwd en de ClickBrick stenen van die gevels nu naar nieuwbouw op de Zuidas gaan. Dat is Cradle-to-Cradle in optima forma. Niet voor niets hebben wij als eerste productiebedrijf voor bouwmaterialen in Nederland het Cradle-to-Cradle certificaat van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA) gekregen. Als enige bakstenenfabrikant in Europa hebben wij het ‘Material Health Certificate’. Dat lijkt mij een prima opmaat voor de start van uw ambitieuze duurzame bouwprojecten.’
Arie van Zadelhoff besluit: ‘Zelfs het Spaarformaat is in het licht van Cradle-to-Cradle een belangrijk stap voorwaarts. Normaliter heb je 22-25% metselmortel in sloopmetselwerk en die mortel is in tegenstelling tot het keramisch materiaal moeilijk te hergebruiken in de productie van nieuwe bakstenen. Bij het Spaarformaat is dat nog slechts 4% dankzij de dunne lintvoegen en open stootvoegen. Het Spaarformaat is dus ook nog eens een baksteen met oog voor de toekomst, naast alle voordelen van nu.’

Daas Baksteen
www.daasbaksteen.nl