Ademhalingsziektes kosten Europees 82 miljard euro per jaar

Artikel delen

Nieuw onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer Institut für Bauphysik IBP toont aan dat 84 miljoen Europeanen in huizen wonen die te vochtig zijn. Dit veroorzaakt ademhalingsziektes zoals astma en COPD. De uitgaven van Europese overheden aan astma en COPD in de vorm van ziekenhuisopnames, verlies van productiviteit en medische behandelingen bedragen jaarlijks 82 miljard euro. De VELUX Groep roept de politiek op om zich te concentreren op renovaties, met als doel gezondere huizen.
 

VELUX model home project RenovActive te Brussel (Anderlecht), duurzaam en gezond gerenoveerd volgens Active House visie.

Het rapport van Fraunhofer IBP, dat gebaseerd is op cross-sectioneel onderzoek, enquêtes en diepgaande casestudy’s in 32 Europese landen, schat dat het aantal Europeanen dat in een vochtig en ongezond onderkomen leeft, in 2050 met 50% verminderd kan zijn. Dit zou het aantal mensen met gerelateerde ademhalingsziektes kunnen verlagen met 25%. In het geval van astma, zou dat 550.000 patiënten minder kunnen betekenen.
Het onderzoek toont de socio-economische kosten aan van astma en COPD, bewezen effecten van het wonen in vochtige en ongezonde gebouwen. De kosten bedragen 82 miljard euro per jaar. Daaronder vallen directe uitgaven van Europese overheden aan medische behandeling en extra zorg voor patiënten, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten, evenals indirecte kosten die het gevolg zijn van productiviteitsverlies. Verder laat het onderzoek zien dat 84 miljoen Europeanen in vochtige en muffe gebouwen wonen, wat het risico op ademhalingsziektes en levenslange allergie met 40% verhoogt.

Voorkomen van vocht in huizen

Volgens het Fraunhofer Instituut is vocht één van de belangrijkste euvels in gebouwen door heel Europa. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door inadequate bouwconstructies en te weinig aandacht van de bewoner voor voldoende ventilatie. Als gevolg daarvan kan er schimmel ontstaan. Het risico hierop kan echter worden teruggedrongen door bij een renovatie de juiste bouwmaterialen te kiezen.
In april 2016 heeft de VELUX Groep het RenovActive project in België afgerond: de renovatie van een woning gebaseerd op de Active House principes. Deze principes richten zich op de bouwkundige kwaliteit van een gebouw, gezondheid, comfort en welzijn, energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Een essentieel onderdeel van modernisatie is het voorkomen van vocht en schimmel binnenshuis, wat gegarandeerd lukt als er een natuurlijke en continue luchtstroom in het huis aanwezig is.

Lees meer over RenovActive op: http://pers.velux.nl/velux-lanceert-renovactive/