‘Dag van de Isolatie’ moeten consument bewust maken

Artikel delen

Groen Links Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren ging zaterdag 5 november in Werkendam aan de slag op de eerste ‘Dag van de Isolatie’. Insteek is meer mensen bewust te maken van het belang van isoleren. In de vorige BouwTotaal meldde we al dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) op 28 oktober het officiële startsein gaf voor de ‘Dag van de Isolatie’. Dat deed hij door te helpen bij het isoleren van de spouwmuren van een woning in Rijswijk (ZH).
 

Liesbeth van Tongeren zet zich op de ‘Dag van de Isolatie’ in om mensen meer bewust te maken van het belang van woningisolatie.

In Nederland zijn momenteel vier miljoen woningen niet of onvoldoende geïsoleerd. Sinds 15 september 2016 is er overheidssubsidie van zestig miljoen euro beschikbaar bestemd voor energiebesparende maatregelen aan woningen. De overheidssubsidie kan oplopen tot twintig procent van de investering. Daarvoor dienen huiseigenaren twee isolerende maatregelen in één keer te realiseren.
Jan Vink uit het Brabantse Werkendam is één van de mensen in Nederland die – in samenspraak met zijn buren – de spouwmuren heeft laten isoleren op de ‘Dag van de Isolatie’. ‘Besparing op de energiekosten en meer wooncomfort’, motiveert hij de stap om zijn woning goed te isoleren. ‘Binnen enkele jaren hebben we deze investering terugverdiend en gaan we echt op onze energiekosten besparen. De warmte blijft nu in de woning en de geluidsdemping van buitenaf is een bijkomend voordeel.’
De twee woningen in Werkendam zijn zaterdag 5 november door Pluimers Isolatie geïsoleerd met Supafil inblaaswol van Knauf Insulation. Supafil is vervaardigd van duurzame, minerale wol. Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) is deze isolatie ingedeeld in milieuklasse 1A (hoogste klasse qua duurzaamheid).

Duurzaam isoleren

Liesbeth van Tongeren (oud-directeur Greenpeace) is sinds juni 2010 Tweede Kamerlid voor Groen Links met klimaat, milieu, energie en openbaar vervoer in haar portefeuille. Zij droeg in Werkendam haar steentje bij op de ‘Dag van de Isolatie’ om mensen meer bewust te maken van het belang van woningisolatie. ‘Isoleren is niet echt een sexy onderwerp en is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show’, aldus Van Tongeren. ‘Een goed geïsoleerde woning is – in tegenstelling tot zonnepanelen – niet zichtbaar voor de buitenwereld maar je hebt er wel flink profijt van. Deze ‘Dag van de Isolatie’ is een prima initiatief om mensen te laten weten dat isolatie binnen één dag kan worden gerealiseerd. Het zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot en broeikasgassen die voor klimaatverandering zorgen. Voor mij is het daarbij een voorwaarde dat het isoleren met duurzaam materiaal gebeurt.’

Campagne

De ‘Dag van de Isolatie’ is een initiatief van de brancheverenging VENIN waar ruim tachtig procent van de isolatiebedrijven bij is aangesloten. De ‘Dag van de Isolatie’ sluit aan op de drie jaar durende campagne van de overheid ‘Energie besparen doe je nu’ die 17 oktober is gestart. Op www.energiebesparendoejenu.nl kunnen consumenten eenvoudig uitzoeken wat men kan doen om de woning energiezuinig te maken, met het daarbij behorende kostenplaatje qua investering en rendement.

Kijk voor meer informatie op www.dagvandeisolatie.nl en www.energiesubsidiewijzer.nl.