Onderhouds- en verbouwmarkt profiteert van groei

Artikel delen

Naar verwachting groeit het productievolume van de onderhouds- en verbouwsector in 2017 flink. Deze sector profiteert vooral van het record aantal transacties op de woningmarkt. Nieuwe huiseigenaren willen hun nieuwe woning door verbouwing aan hun woonwensen aanpassen. Vooral de kleine aannemers behalen hierdoor flink hogere omzetten. In de utiliteitsbouw neemt het aantal afgegeven vergunningen voor herstel en verbouw nog niet toe.
 

Record aantal verbouwvergunningen bij woningbouw

De waarde van de afgegeven vergunningen voor herstel- en verbouwwerkzaamheden voor woningen is in 2016 flink gestegen. Het grote aantal transacties op de woningmarkt zorgt voor een stimulans. Nieuwe woningbezitters willen hun nieuwe stulpje graag aan hun woonwensen aanpassen. Ze plaatsen bijvoorbeeld een dakkapel of willen een uitbouw, waarvoor vaak een vergunning nodig is. Het aantal afgegeven vergunningen is voor woningverbouwingen hierdoor ook weer terug op het topniveau van 2007 en 2008. De stijging van het uiteindelijke werkelijke aantal verbouwopdrachten kan zelfs nog hoger zijn doordat er per eind 2014 minder snel een vergunning nodig is voor uitbouwwerkzaamheden. Net als bij de nieuwbouw komt het herstel volledig op het conto van de woningbouw en trekt de waarde van de afgegeven vergunningen in de utiliteitsbouw nog niet aan.
 

 

Hoge omzetgroei bij kleine bouwbedrijven

Het zijn vooral kleine bouwbedrijven die actief zijn in de verbouw- en onderhoudsmarkt die profiteren. Sinds 2014 is hun omzet met bijna veertig procent gestegen. Ter vergelijking, bij grotere bedrijven was de omzetstijging ‘maar’ ongeveer de helft. Orderboeken waren bij kleine bedrijven eind 2016 met ruim vier maanden voorhanden werk, ook relatief goed gevuld. Verduurzaming van de woningvoorraad en transformatie van leegstaande kantoorpanden bieden de komende jaren ook nog volop kansen voor verbouw- en onderhoudsbedrijven.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSante