Thema BouwBeurs 2017: ‘Voor mensen die het gaan maken’

Artikel delen

‘Voor mensen die het gaan maken’, is het thema van BouwBeurs 2017 die van 6 tot en met 10 februari 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. Brand Manager Martijn Carlier van Jaarbeurs: ‘Het thema is een ode aan de mensen die dag in dag uit aan het bouwen zijn. Bouwen is mensenwerk. Als man of vrouw in de bouw kun je trots zijn op je bijdrage aan een land waarin we comfortabel, duurzaam en gezond kunnen wonen en werken. Vakmanschap is meesterschap!’
 

Volgens Carlier zijn er in 2017 iets meer deelnemers dan twee jaar geleden: zo’n 550 exposanten. ‘Het thema stelt de mens centraal. We willen de bezoeker het verhaal vertellen van de bouw anno 2017. Het verhaal leunt op drie pijlers: Digitaal, Vakbekwaam en Duurzaam. Dit zijn de grote trends van dit moment. Je kunt dit op verschillende manieren invullen.’
‘Bij digitaal denk je al snel aan BIM, aan 3D-modellen, maar je kunt ook denken aan e-commerce toepassingen. Steeds meer exposanten hebben webshops. Onder de noemer digitaal valt ook de sector Bouw & ICT. Uitverkocht, tot de nok toe vol met innovatieve deelnemers.’

Vakmanschap is meesterschap

‘Toen het slecht ging met de bouw en hordes mensen werden ontslagen, zagen we het al aankomen. We komen al die mensen straks tekort. En voordat je weer goede mensen hebt opgeleid die vakbekwaam zijn, ben je weer een paar jaar verder. Wat we voorspelden, is helaas waarheid geworden. Een vakbekwame timmerman is nauwelijks te krijgen. Daar komt bij dat elke discipline in de bouw steeds hogere eisen aan vakbekwaamheid stelt. Je kunt duurzaam willen bouwen, maar dan moet je wel weten hoe je de producten op een juiste manier moet toepassen.’
‘De techniek dendert voort, wat je een paar jaar geleden op school hebt geleerd is nu achterhaald. Je moet dus ‘de mensen die het maken’ wel opleiden of kwalitatief naar een hoger niveau brengen. Het niveau in de bouw stijgt. We zitten echt op MBO-plus. Op de beurs laten we jonge mensen zien wat de bouw hen allemaal te bieden heeft. In navolging van de sector zeggen wij: kom werken in de bouw. De bouw is het waard, en jij ook.’
 

Foto: BouwBeurs 2017.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid krijgt ook veel aandacht op de vakbeurs: ‘Elke exposant biedt duurzame oplossingen. We gaan deelnemers nadrukkelijk vragen dit verhaal te vertellen. Want let op: de vrijblijvendheid gaat er vanaf, duurzaamheid krijgt steeds meer een verplichtend karakter. We zien dat bij opdrachtgevers de kennis en de urgentie vaak nog ontbreken.’
Daarnaast zijn er nog talrijke specifieke activiteiten op de BouwBeurs: het Renovatietheater, Greenbuild, het Vakplein en Building Tomorrow. Carlier: ‘Kijkt de BouwBeurs naar de praktijk van vandaag. Building Tomorrow laat zien waar het in de toekomst naartoe gaat. We hebben de ‘toekomst’ in een aparte hal gegroepeerd. De bezoeker vindt daar het creatieve event Material Xperience, er is een presentatie van casestudies experimenteel beton, de technische universiteiten tonen nieuwe prototypes, en we gaan dagelijks in debat!’

BouwBeurs wordt van 6 tot en met 10 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, gelieerd aan de BouwBeurs zijn Bouw & ICT, Material Xperience, Building Tomorrow, Het Gala van de Nederlandse Bouw en De Nederlandse Bouwprijs.