Werk aan de winkel

Artikel delen

De bouw is terug, nu de infra nog. Daar staan we ongeveer, bij het aanbreken van 2017. Natuurlijk voelt nog niet iedereen in de b&u het herstel, maar voor de duizenden Bouwend Nederland-leden, mkb en groter, zien de omzetten er goed uit. De marges zullen bijtrekken en het aantal bouwvergunningen loopt gelukkig toch weer op. Het beeld voor de komende jaren is echt fundamenteel anders dan tussen 2008 en 2015.
 

We hebben nu dus ook heel andere gesprekken, in ons bestuur, in de lobby en met andere werkgeversverenigingen. Het gaat over een tekort aan bouwgrond en –plannen. Tekorten aan jonge vakmensen.
Dat zijn problemen die we samen met de politiek moeten oplossen. Met gemeenten, provincies, maar ook het Rijk. Want hoe goed de markt zich ook ontwikkelt, er is grote politieke aandacht nodig voor infra en bouw. In maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen en wij kijken uit naar een nieuw kabinet dat echt gaat investeren. We doen in de lobby stevig ons best om dat bij elke partij bovenaan het prioriteitenlijstje te krijgen. Wat moet er dan concreet gebeuren? Laat me een mooi voorbeeld noemen. Miljoenen standaard-rijtjeshuizen moet een comfortabele, energiezuinige woonplekken worden, en nog slimmer en senior-vriendelijk ook. Niet alleen omdat dat beter is voor de planeet, maar ook voor de mensen. Want we zullen daar moeten blijven wonen tot op hoge leeftijd. Bouwend Nederland is daarom nu met het ministerie van BZK, met de gemeenten en de installateurs bezig met een totaalpakket. Iedereen die z’n woning flink verduurzaamt, krijgt gunstige leningen en subsidies, voor een maatwerkpakket dat gegarandeerde energieprestaties oplevert. Dat levert ons als sector heel mooi werk op. Het gaat om veel banen, van advies tot en met uitvoering. Maatwerk, dicht op de klant, maar wel met passie voor duurzaamheid en ‘welzijn’, van die klant, die bewoner in zijn of haar huis.
En dan natuurlijk slim en in één keer goed uitvoeren. Afgelopen jaar zag ik iets geks: veel gedoe rond een wet die de bouwkwaliteit beter moet regelen, met enkele anonieme horrorverhalen daarover – en een enorme groei van recensies op BouwNu.nl, waar heel veel klanten fantastisch mooie beoordelingen geven aan onze leden. Wie is er nou gek, denk ik dan? Ik vaar liever op het oordeel van mensen die er zelf in wonen en ervoor betalen. Maar laten we niet vergeten dat er soms ook onvoldoendes uitgedeeld worden op Bouwnu.nl en dat er dus nog serieus werk aan de winkel is. De crisis mag dan over zijn, maar de klant blijft gelukkig zelfbewust.

Daarom zijn we altijd bezig met de lobby. We zijn al het hele jaar aan het voorbereiden op de verkiezingen, maar in 2017 gaan we nog meer de landelijke politiek opzoeken – en ook weer samen met onze leden. Want er komt vroeg of laat een nieuw kabinet en dus een nieuw regeerakkoord. Serieus werk aan de winkel dus, op alle fronten!

Maxime Verhagen
Voorzitter Bouwend Nederland