Activiteiten BouwBeurs

Artikel delen

Bouw & ICT Theater

Het gaat hard met de digitalisering van de bouw. Online bouwmaterialen bestellen is normaal geworden. Er komen steeds meer handige hulpmiddelen voor het opnemen van werkzaamheden en maken van planningen. BIM en virtual reality geven nieuwe mogelijkheden voor samenwerking, visualisatie en het voorkomen van fouten. De toonaangevende leveranciers van kennis en software staan op de BouwBeurs en presenteren hun oplossingen in het Bouw & ICT Theater.

Een greep uit het programma:
•    Aboma – Haal meer uit uw werkplekinspecties!
•    Afas – De bouwplaats en je kantoor optimaal verbinden.
•    Cad & Company – Hogere kwaliteit en tijdbesparing met BIM.
•    FARO Benelux – 3D scanning in de bouw: de basis voor renovaties en BIM.
•    Ibis – BIM-meetstaten – Calculeren vanuit BIM.
•    Pro4all – Digitale kansen in de bouw.
•    Zehnder – BIM, hoe maken we er samen een succes van.

Waar: Hal 9.
 

Foto: Beursbox.

 

Scholierenroute VMBO en MBO

Mensen maken het in de bouw. En er is genoeg te bouwen. Maar waar halen we die mensen vandaan? De bouwbranche heeft een gezamenlijke uitdaging om jonge mensen te interesseren voor dit fantastisch mooie werk. De BouwBeurs is een prachtige gelegenheid om scholieren uit het beroepsonderwijs te laten proeven van de mogelijkheden. In samenwerking met docenten van de opleidingen organiseert BouwBeurs een route met opdrachten en demonstraties.
 

 

Bouwen op hout!

Het Houtpaviljoen ‘Bouwen op Hout!’ keert, na de succesvolle primeur in 2015 met nieuw elan terug op de BouwBeurs. De ‘founding fathers’ zijn Assinkhout, Scantimber/Nordlam, Het Houtcollectief, Ingenieursbureau Evan Buytendijk (IEB), PEFC Nederland, de Malaysian Timber Certification Council (MTCC), de Malaysian Timber Council (MTC) en het vakblad Houtwereld. Ze maken zich sterk voor hout, omdat dit een betrouwbaar, flexibel, gevarieerd, hightech en milieuvriendelijk bouwmateriaal is van hoge kwaliteit.

Waar: Hal 10, stand E52
 

 

Hang & Sluitwerk

In 2017 maakt de sector hang- en sluitwerk een comeback op de BouwBeurs. Merken zoals Assa-Abloy, DOM, Dorma+Kaba en Axa staan bij elkaar in hal 10. Ze hebben elk een eigen stand, maar zorgen samen voor een gastvrije ontvangst. Wie nu al een overzicht van de nieuwigheden wil die de sector in petto heeft, kan kijken op www.bouwbeurs.nl.

Waar: Hal 10
 

Foto: AXA.

 

Renovatietheater

Op het gebied van duurzaam renoveren is er nog veel te doen. Het aantal goede oplossingen groeit. Met vallen en opstaan ontwikkelt de markt steeds meer kennis van zaken. Nu gaat het erom, tempo te maken. In het Renovatietheater is er een doorlopend programma van korte presentaties op het gebied van duurzaam renoveren. Voorbeeldprojecten uit woningbouw en utiliteitsbouw, toelichtingen op Nul-op-de-Meter-renovaties, passiefhuis en andere zeer energiezuinige methodes. Ook komt de verwerking van duurzame materialen aan bod. Elke dag zijn er acht verschillende sessies en presentaties. Kijk op de website voor het programma.

Waar: Hal 7
 

 

Bewuste bouwplaats

Een beetje bouwplaats heeft doorlopend aandacht van omwonenden en voorbijgangers. Want laten we eerlijk zijn: hijskranen, (graaf)machines, kubieke meters beton, bewapening en overal vakmensen aan het werk. Het is fascinerend om te zien hoe uit het niets een gebouw opgetrokken wordt.
Alleen waar hard gewerkt wordt, heb je ook (over)last. Ronkend bouwverkeer, verstopte toegangswegen, onoverzichtelijk verkeerssituaties, tonnen puin, containers vol bouwafval, achtergelaten restmaterialen. Hoe hou je je bouwplaats op orde?

Werk aan positief imago

Hoe hou je de bouwplaats schoon, veilig en opgeruimd? Op de Bewuste Bouwplaats vindt u handige voorbeelden en praktische tips. U maakt kennis met de nieuwste duurzame bouwhekken en u ervaart hoe u een goede buur blijft met uw omgeving.

Waar: verbindingsgang tussen Hal 7 en 12
 

Midden in Utrecht bouwt VolkerWessels onderneming Boele & van Eesteren ‘de Trip’. De BouwHub die voor dit project wordt gebruikt is in 2016 gekozen tot Best Practice Bewuste Bouwers.

 

Passief Bouwen

Bent u geïnteresseerd in hoogwaardige componenten die voldoen aan de eisen voor passiefbouw? Meld u dan aan voor de Component Route Passief Bouwen. De route kent twee thema’s, namelijk ‘Isolatie’ en ‘Ventilatie’ en wordt georganiseerd door de Stichting Passief Bouwen, in samenwerking met Jaarbeurs. U kunt de routes zelfstandig lopen of met een deskundige gids. Aanmelden kan via www.passiefbouwen.nl.
 

 

Building Tomorrow

De ontwikkelingen in de bouw staan niet stil. Innovatieve materialen, digitalisering en robotisering zetten de deur open naar spannende, misschien wel revolutionaire vernieuwingen. Het onderdeel Building Tomorrow gaat over deze onderwerpen. Hier bevinden zich de sector Bouw & ICT, het BIM Theater, Material Xperience, de casestudies Experimenteel Beton, Lighthouse prototypes van 4TU.Bouw en demo’s op het gebied van 3D printen en robotisering door de betonbranche, de staalbranche en Studio RAP.

Waar: Hal 9.
 

 

Activiteiten en demonstraties op Vakplein

Vakbekwaam, veilig en gezond werken staan centraal op het BouwBeurs Vakplein. Kom kijken naar demonstraties op het gebied van tegelzetten (zie elders op deze pagina’s), metsel- en voegwerk, verwerking van wapeningsstaal en dakdekken. Of wat dacht u van de opleiding zonnemonteur? Neem plaats in de simulator en kijk of u handig bent in het werken met een graafmachine. Er zijn wel elf activiteiten. Dus op het Vakplein is de hele dag actie!
 

 

 1.  Tegelzetten met BOVATIN. Onder het motto ‘Kracht in Ambacht’ laat branchevereniging BOVATIN samen met leerlingen van de opleiding ESPEQ zien wat goed tegelwerk is.
 2. Metselen: voorronde NK Metselen. Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) organiseert in 2017 al weer het 65e NK Metselen. Een talentenjacht voor vmbo-metselaars, voor een nieuwe generatie die een toekomst ziet in de bouw. Tijdens de BouwBeurs is één van de voorrondes. Winnaars van de verschillende voorrondes in heel Nederland strijden uiteindelijk om de Zilveren Troffel.
 3.  Mooi voegwerk is een vak. De Vereniging Nederlandse Voegbedrijven demonstreert het vak, zoals knip- en snijwerk.
 4. Onder de pannen. Het Hellende Dak (HHD) is een landelijk opererende vereniging voor dakdekkers. Bij het maken van een mooi dak komt veel techniek en vakmanschap kijken. Op het Vakplein toont Het Hellende Dak een complex werkstuk.
 5. Demonstratie verwerking wapeningsstaal. De Vereniging Wapeningsstaal Nederland geeft een demonstratie ‘verwerking wapeningsstaal’.
 6. Test your skills: grondwerk en beladen. MKB INFRA is de brancheorganisatie voor infrabedrijven. Ga zitten op de stoel van de graafsimulator en ontdek of u talent heeft. Of welke vaardigheden u nog moet verbeteren. Want in de sector grond-, water- en wegenbouw is het perfect beheersen van de machine een must. Laat zien hoe precies u een graafmachine kan besturen.
 7. Veilig werken op een rolsteiger.  Op hoogte werken met een ladder is al velen jaren verboden. De rolsteiger is een ook een veel fijner stuk mobiel klimtechniek. Maar ook daarmee gebeuren nog teveel ongelukken. En van al die (bijna) ongelukken is 90% eenvoudig te voorkomen. Alleen maar door je te houden aan de opbouwinstructies. Op het Vakplein ziet u hoe eenvoudig dat is.
 8. Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de Bouw- en Infrasector. Op de BouwBeurs presenteren zij zich niet alleen met een eigen DIA-paviljoen (Duurzame Inzetbaarheidsanalyse). Zij hebben ook onder het motto Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit drie routes uitgelegd. Zie ook elders op deze pagina’s.
 9. BouwBeurs vacaturewand. Bent u op zoek naar een nieuwe baan in de bouw? Of bent u juist op zoek naar een nieuwe kracht? Op de BouwBeurs Vacaturewand komen vraag en aanbod heel eenvoudig bij elkaar. Zet op het vacaturekaartje wat of wie u zoekt. Het Werkgeversservicepunt kent de arbeidsmarkt in uw regio en biedt vaak creatieve oplossingen.
 10. Totalseat relaxtest. Bouwen doe je met je hele lichaam. En je lichaam is geen stuk gereedschap dat je ´s avonds in een oplader zet. Vakmensen ondervinden dat dagelijks, want heel vaak wordt dat lichaam dagelijks te zwaar belast. Neem daarom eens plaats in een massagestoel van TotalSeat. En ervaar zelf hoe uw gepijnigde lijf weer helemaal soepel wordt. Tip! Sluit uw dag BouwBeurs hiermee af.
 11. Bikkels in de bouw. Bent u een bikkel? Een initiatief van en voor zelfstandige ondernemers in de bouw. Of u nu stukadoor, loodgieter, metselaar, timmerman, schilder, glaszetter of allrounder bent: u wilt de beste zijn in uw vak. Via website, facebook en nieuwsbrieven probeert Bikkels in de Bouw u daarbij te ondersteunen. Hier vindt u nieuws en ontwikkeling over materiaal en gereedschap, tips, voordeel en diverse acties.