Blik in toekomst werkkleding

Artikel delen

Kan een slimme werkbroek het verschil maken in veiligheid en bescherming op de bouw? Snickers Workwear, het werkkledingmerk dat een lange onderzoekstraditie kent naar nieuwe technieken voor werkkleding, is een project gestart op het gebied van draagbare technologie. Honderd vaklieden in vijf landen, waaronder Nederland, nemen deel aan een test met wearables om te zien hoe draagbare technologie de arbeidsgezondheid kan verbeteren.
 

‘We hebben een draagbaar apparaat op een werkbroek gemonteerd. Het apparaat verzamelt tijdens een werkdag gegevens zoals temperatuur, geluidsdruk en impact op de knieën. Deze gegevens kunnen de drager aangeven of hij/zij kniebescherming nodig heeft of waarschuwen wanneer het omgevingsgeluid of –temperatuur een kritieke grens bereikt. In toekomstige tests kunnen meer eigenschappen worden toegevoegd’, aldus Nicole Rimér, Head of Design bij Snickers Workwear.
Tijdens de Bouwbeurs loopt er op de stand van Hultafors Group een tester rond met deze speciale broek. Iedere bezoeker heeft de mogelijkheid om te zien hoe dit apparaat gegevens registreert. Het prototype dat je hier kunt zien biedt een unieke blik in de toekomst van werkbroeken.
 

Wat zijn wearables?

Wearables zijn elektronica die op het lichaam worden gedragen als accessoire of als deel van het materiaal van de kleding. Eén van de belangrijke eigenschappen van draagbare technologie is het vermogen tot een internetverbinding waardoor gegevens tussen een apparaat en een netwerk kunnen worden uitgewisseld.
In navolging van de sport- en modebranches wordt het grootste gedeelte van de wearables aan de pols gedragen. Maar wearables kunnen ook aan het lichaam worden bevestigd, rond de nek worden gehangen of in de stof worden genaaid, zoals magnetische strips voor het meten van hartslag en temperatuur.

Hultafors Group
www.hultafors.nl
Stand: Hal 12, A.030