Doorlooptijdverkorting van 99%

Artikel delen

Verbeteren van bestaande patronen in de organisatie is een complex proces, laat staan het motiveren van medewerkers om deel te nemen en adequaat vorm te geven aan verbeterrondes. Inteco, producent van klimaatplafondpanelen, ontdekte een krachtige en praktische manier om medewerkers daarin mee te nemen: een one-piece-flow experiment. Met dit experiment wist het team de doorlooptijd van het proces te verkorten met maar liefst 99% en medewerkers te inspireren.
 

Uitleg van de nieuwe werkwijze in de fabriek.

Net als bij vele productiebedrijven werkte Inteco uit Boxtel met grote voorraden en lange doorlooptijden. Dat gaf immers de mogelijkheid om in te kunnen spelen op een flexibele vraag en de gewenste kwaliteit te leveren. Toen maakte directeur Paul Ruijgrok kennis met het gedachtegoed van Arpa Learn Instituut: ‘Bij de Lean of Learn manier van kijken is voorraad een geld- en tijdverspillend fenomeen dat je zoveel mogelijk moet zien te vermijden.’
Samen met Arpa, zette Inteco een zogenaamd one-piece-flow experiment op. One-piece-flow wil zeggen dat je één product, van begin tot eind, alle bewerkingen direct achter elkaar laat ondergaan en klaarzet voor levering. Vervolgens begin je aan het volgende product. Dit is fundamenteel anders (en sneller) dan werken in batches waarbij een hoeveelheid materiaal bewerking A krijgt, wordt opgeslagen als tussenvoorraad, vervolgens naar bewerking B gaat, opnieuw opgeslagen wordt, enzovoort. De gedachte erachter is dat het opslaan en op voorraad staan extra handelingen kost, geen waarde toevoegt en fouten in de hand werkt.
 

Inteco-directeur Paul Ruijgrok volgt op de achtergrond met belangstelling de voortgang.

 

Experiment

Om vat te krijgen op het proces is er eerst een Value Stream Map (waardestroomanalyse in het Nederlands) gemaakt. Daarbij volg je één product door het gehele productieproces en breng je iedere bewerkingsstap en voorraadstap in kaart. Daaruit bleek dat een plafondplaat een doorlooptijd had van 14 dagen. Het grootste gedeelte van deze tijd was ‘wachttijd’ als voorraad of tussenvoorraad.
Tijdens het experiment vergeleek Inteco one-piece-flow met de reguliere manier van werken. ’s Ochtends werd er traditioneel gewerkt en ’s middags vonden de bewerkingen A, B, C, et cetera direct achter elkaar plaats. Ruijgrok: ‘De eindconclusie was onthutsend. Neem je de wachttijd in onze reguliere productie mee, dan ging onze doorlooptijd terug van 14 dagen, naar 43 minuten. Dat is een doorlooptijdverkorting van maar liefst 99%!’

Op www.inteco.nl staat een videoregistratie van het experiment.