Duurzame Inzetbaarheid

Artikel delen

Het nieuwe kennis- en adviescentrum Volandis is aanwezig tijdens BouwBeurs 2017 om de bezoekers onder meer te informeren over de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Deze wordt in 2017 geleidelijk ingevoerd door Volandis en partners.
 

Cao-partners in de bouw- en infrasector besloten begin 2016 een nieuw kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid op te richten: Volandis. Vanaf 1 juli 2016 is Volandis operationeel vanaf het Bouw & Infrapark te Harderwijk. Bekende organisaties als Arbouw en Fundeon zijn daarbij geliquideerd. Verder werkt de organisatie nauw samen met Bouwopleiders, James (loopbaanbegeleiding CNV) en Mijn Loopbaancoach (FNV).
Producten van Volandis zijn onder meer:
•    Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) voor werknemers
•    Duurzame Inzetbaarheidsanalyse/bedrijfsrapportage voor bedrijven
•    RI&E en V&G-planner
•    Leermeestercursus
•    Overzicht keuringen, arbodiensten, A-bladen en toolboxen
•    Subsidies
•    Overgangsregeling individueel budget
•    Driegesprek
•    EVC-traject
•    Rapportages over arbeidsmarkt- en onderwijs, bedrijfstakverslag en –atlas, monitor arbeidsongevallen
 

 

Duurzame Inzetbaarheidsroutes

In de nieuwe cao is vastgelegd dat vanaf 1 januari 2017 de bekende medische keuring (PAGO) wordt uitgebreid met een DIA-adviesgesprek. Deze nieuwe combinatie heet de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Hoe zorg je ervoor dat je gezond, vitaal, veilig en gemotiveerd kan blijven werken? En jezelf kan blijven ontwikkelen? Volandis wil werknemers en werkgevers laten nadenken over duurzame inzetbaarheid en hen helpen daarop, indien nodig, actie te ondernemen.
Duurzame inzetbaarheid bestaat voor Volandis uit drie thema’s: Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. Deze thema’s en bijbehorende onderwerpen zullen tijdens BouwBeurs 2017 onder de aandacht van de bezoekers worden gebracht. Een aantal bedrijven dat aantoonbaar actief is op het gebied van duurzame inzetbaarheid, is herkenbaar op de Bouwbeurs. Ze maken onderdeel uit van één van de drie Duurzame Inzetbaarheidsroutes op de beursvloer (Werk veilig, Houd plezier, Kijk vooruit), die Volandis heeft uitgestippeld. Deze wandelroutes worden weergegeven in een compact boekje, dat aan de bezoekers van de Bouwbeurs wordt uitgedeeld. Ook BouwTotaal (Hal 7, standnr. B116) maakt onderdeel uit van deze route.
Alle standhouders die op één van de drie Duurzame Inzetbaarheidsroutes staan, maken kans op de DIA Innovation Award. Deze award wordt uitgereikt op de laatste dag van de Bouwbeurs. Een vakjury en een publieksjury beoordelen wie er voor deze Award in aanmerking komen. Ook worden de genomineerden voor deze Award op de routes uitgelicht.

Meer weten? Kijk op www.volandis.nl/bouwbeurs