Kleine huisjes, minder regels
Ir. Marcel E. van Mierlo
We mogen trots zijn op ons bouwproces. Sterke constructieve ontwerpen met een zuinige energiehuishouding, esthetisch vaak meer dan mooi en functioneel ver boven gemiddeld. Ontwerpers en Bouwers in Nederland zijn goed en worden steeds beter. En de regels groeien mee. Hoe meer we weten, hoe meer we willen vastleggen in regelgeving. Soms is dat goed, maar soms is het niet nodig of passen de regels eenvoudigweg niet op elkaar. Als je wilt gaan wonen in een klein huisje loop je snel vast.
Foto Porta Palace
Tiny Houses zijn zo jong, dat het Bouwbesluit nog wel een paar aanpassingen nodig heeft voor deze huisjes. Zo zijn isolatie-eisen in het bouwbesluit afgestemd op veel grotere woningen, die langzaam opwarmen. Een Tiny House, zelfs met minder dan de voorgeschreven isolatie, is sneller warm en makkelijker warm te houden en kan ook prima functioneren met wat minder isolatiedikte. En dat zou dan weer helpen om de breedte van een rijdend Tiny House binnen de maximale afmetingen voor wegvervoer te krijgen, zonder in te leveren op de beschikbare binnenruimte.
Foto Walden/Marjolein
Ook de eisen voor de populaire slaapverdiepingen mogen worden geëvalueerd. Welke hoogte is nodig? Tiny Housers houden van een open slaapverdieping onder het dak. Trapje op, beetje bukken en je ligt. Dat is dus niet de hoogte die wordt ge-ëist, maar voor de TH-er meer dan genoeg. En hoe constructief moet de trap zijn? In een Tiny House wordt de trap vaak gecombineerd met opbergruimte en moet hij vooral zo min mogelijk ruimte innemen. Dan maar een los bed en een losse trap zou je zeggen. Maar dat geeft toch een heel ander karakter aan deze woningen. Misschien moeten we gewoon de eisen wat verlichten. (Bron: notitieTiny Housing van Woonpioniers, Arthur van der Lee)
Foto PasAan
Voor mantelzorgwoningen hebben we al een grote stap gezet en vereenvoudigde de regelgeving recent. Hulde aan het kabinet, dat vergunningsvrijstelling heeft doorgevoerd voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in je achtertuin. Je moet het huisje wel gebruiken voor zorg en er moet sprake zijn van een tijdelijke situatie. Maar dat is juist waarvoor ze worden gebruikt, dus dit is een gouden kans voor mensen die langer thuis willen blijven wonen.
Ons systeem van regelgeving staat als een huis en wordt ook nog eens Europees gestut. Toch kan het voor specifieke doelgroepen, zoals de kleinere gebouwtjes juist handig zijn, als we gewoon een paar regeltjes schrappen.