“Onze innovaties leiden bouwvakkers langs valkuilen van veiligheid”

Artikel delen

Ook dit jaar is Skyworks aanwezig op de Bouwbeurs met een aantal innovatieve producten die de veiligheid van bouwplaatsmedewerkers op een hoger plan tillen. Sepp Vedral, Marketing & Product manager van Skyworks: “We focussen op een aantal producten die extra werkveiligheid bieden en tegelijkertijd zeer praktisch zijn. Want je moet uiteraard veilig kunnen werken, maar wel op een prettige manier. Neem onze nieuwe Sky-Secure rolsteigers die sneller op te bouwen zijn dan een traditionele rolsteiger, omdat er minder losse onderdelen worden gebruikt. En met een zelf borgende leuning die het valgevaar minimaliseert. Andere producten die we presenteren zijn de Python valbeveiligingsmiddelen voor gereedschap zodat mensen onder je veiliger kunnen werken en de makkelijk verrijdbare telescopische werktrap Profort X'Tend met een stevig bordes, ideaal in werksituaties tussen steiger en hoogwerker.”
 

Volgens Sepp Vedral liggen er valkuilen op de loer als het om veiligheid gaat. “Er zijn normen, er zijn goede producten, mensen hechten belang aan hun persoonlijke veiligheid, maar soms is het bewustzijn wat minder en sluipen er fouten in. Er worden veel rolsteigers opgebouwd. Veelal gaat het goed. Totdat men een steiger naar eigen inzicht opbouwt omdat het net even niet past op de bouwplaats, een essentiële schoor vergeet of een leuning niet goed fixeert. Daarom hebben wij eerder de Sky-Secure rolsteigers geïntroduceerd. Daarbij worden minder losse onderdelen gebruikt. Crux van het verhaal is een veilige leuning, die twee horizontale en twee diagonale schoren vervangt. Deze leuning is makkelijk aan te geven en wordt in één keer in de rolsteiger geplaatst. De twee schoren worden uitgeklapt en de leuning zit vast. Hierin brengen wij de werelden van veiligheid en praktisch gemak samen.”
 

De reacties uit de praktijk bevestigen dat dit type rolsteiger prima functioneert. “Het is een nieuw concept, maar delen van steigers die men in het bezit heeft zoals zijkanten en werkbordessen, sluiten erop aan. Veel bouwpartijen kiezen ook voor dit type omdat zij tijdig willen voldoen aan het nieuwe A-blad dat 1 januari 2018 van kracht wordt, waarin strengere eisen aan leuningen zijn opgenomen. Ons product biedt zelfs meer zekerheid. En zoals gezegd de combinatie van snel en veilig werken. Altijd veilig achter een leuning, ook tijdens het opbouwen en afbreken. Geen fouten meer bij het opbouwen. Geen twijfel meer over dubbele kruizen en extra horizontalen. De leuning wordt altijd op de bovenste sport geplaatst. Eenvoudiger kan niet. Voort is sprake van een flexibel doch robuust platform met 10 cm extra ruimte in de breedte. Comfortabel werken.”
 

 

Onderschat

Om niet alleen de eigen veiligheid maar ook die van collega’s te vergroten, komt Skyworks met een reeks valbeveiligingsmiddelen voor gereedschap. Vedral: “In Amerika al gemeengoed, hier nog mondjesmaat gebruikt. Dat is vreemd, want vallend gereedschap is één van de meest onderschatte oorzaken van letsel tijdens het werk. Het is zo gebeurd, je schiet uit, verliest even de controle en je steeksleutel, schroevendraaier of boormachine ligt ineens beneden. Met een beetje mazzel liep er niemand onder door en is je boormachine alleen aan barrels, maar wat als er wel iemand gelopen had…? Helaas gebeurt dit nog al te vaak. Wij denken dat wij met het assortiment van Python een mooi hulpmiddel voor bouwplaatsmedewerkers hebben, dat de veiligheid van mensen vergroot en eveneens praktisch bruikbaar is.” Het assortiment loopt uiteen van een polsband voor de bevestiging van een eenvoudige schroevendraaier tot bevestigingsbanden voor zware sloophamers. “Juist ook de gereedschapstassen en -riemen blijken een welkome aanvulling voor de bouwvakkers. Deze hulpmiddelen zijn in feite in ieders belang. Wij willen op de Bouwbeurs op dat brede belang wijzen en zo ook hierin een bewustzijn kweken. Want wij snappen ook dat mensen wel hun werk moeten kunnen doen en zich geen opgetuigde kerstboom moeten voelen.”

De derde productontwikkeling die wordt getoond, is de verrijdbare telescopische werktrap Profort X'Tend. “Er komen tal van werksituaties voor waarbij een steiger net geen goede toegang biedt en een hoogwerker een te ingrijpende keuze is. Onze werktrappen vullen die leemte op. Ze hebben een ruim stabordes met leuningwerk rondom en afhankelijk van de uitvoering is het bordes in hoogte verstelbaar. De werktrappen zijn voorzien van wielen waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn en ze zijn na gebruik weer eenvoudig in te klappen voor transport naar de volgende klus. Het wordt misschien eentonig, maar ook hier heeft Skyworks veiligheid aan praktisch werken gekoppeld. We laten deze twee-eenheid graag in onze stand (hal 12 stand A090) zien of kijk op onze website voor demonstratiefilmpjes.”

Informatie: www.skyworks.nl