Crowdfunding designhuis van 100% sloopafval

Artikel delen

De crowdfunding campagne voor het Resource House in Heerlen is officieel gestart. Architect Erol Öztan heeft de ambitie om het eerste designhuis te bouwen van 100% sloopafval. Hij wil daarmee laten zien dat het huidige bouwproces omgekeerd moet worden: geen materialen meer zoeken bij een ontwerp, maar ontwerpen op basis van beschikbare materialen die vrijkomen uit duurzame sloop.
 

Onze grondstoffen raken op en dat hebben we volgens Öztan aan onszelf te danken: ‘De manier waarop we al jarenlang huizen bouwen en slopen kan gewoon niet meer.’ Met het Resource House laat Erol Öztan samen met partners LAUDY, Geonius en OCT Sloop- en milieutechniek zien dat het anders kán en móét. Aan de hand van deze pilotwoning gaan ze op zoek naar nieuwe toepassingen van sloopmaterialen. Niet van cradle-to-grave of cradle-to-cradle, maar 100% circulair. Daarvoor worden alleen materialen gebruikt die duurzaam gewonnen zijn uit sloop, zodat kostbare grondstoffen gespaard blijven en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd.
Iedereen die via de crowdfunding campagne een bijdrage levert aan het project, krijgt er een bijzondere ervaring voor terug. U kunt bij een donatie van € 350,- bijvoorbeeld kiezen voor twee overnachtingen in het Resource House. Een memorabel verblijf in de circulaire designwoning midden in de Zuid-Limburgse natuur, inclusief ontbijt. Is uw bijdrage wat kleiner? Voor € 50,- mag u uzelf al trotse ‘eigenaar’ noemen van een klein stukje Resource House.
Alle beloningen vindt u op www.crowdaboutnow.nl/resourcehouse, waar u ook meteen uw donatie kunt doen. De € 15.000,- die architect Öztan met de campagne op wil halen (waarvan bijna één derde is behaald) wordt gebruikt voor onder andere Research & Development en het vinden, transporteren en bewerken van sloopmaterialen.