Dakrenovatie met 5 meter lange houten platen

Artikel delen

Woningcorporatie Vidomes wilde voor een project van 220 woningen de bestaande daken vervangen en daarbij een zo hoog mogelijke R-waarde realiseren. De nieuwe constructie – op de bestaande gordingen – van de slechts 11 graden hellende daken mocht echter niet leiden tot een aanpassing van de bestaande dakrandhoogtes. De Kerto-Q constructieplaten van Metsä Wood boden een oplossing.
 

De 220 woningen in Rijswijk hadden een zeer eenvoudige dakconstructie van houten gordingen met daarop dragende houtwolcementplaten van circa 50 mm dik met een beperkte isolatiewaarde, met daarop een EPDM dakbedekking. Spring architecten kreeg de opdracht van Vidomes om voor de renovatie van deze woningen een nieuwe dakafwerkingsconstructie te ontwerpen op de bestaande gordingen. Dit moest echter wel gebeuren binnen de bestaande dakrandhoogtes, in combinatie met een bitumineuze dakbedekking. Daarbij wilde de opdrachtgever bovendien een zo hoog mogelijke isolatie-R-waarde.
 

 

Geen standaard isolatieplaten

De dakrandhoogtes waren beperkt waardoor geen standaard dakisolatieplaten konden worden toegepast. Bovendien was de hart-op-hart-maat van de gordingen zodanig groot – namelijk 1260 mm – dat qua dikte en afmetingen niet met standaard triplex gewerkt kon worden. Het tussenplaatsen van extra gordingen was een te kostbare oplossing.
Bouw- en kostendeskundige Kees van Noorloos van Spring architecten vertelt: ‘Na enig speurwerk kwamen we uit bij de Kerto-Q constructieplaten van Metsä Wood. De technisch zeer hoogwaardige eigenschappen van deze platen pasten uitstekend bij de gestelde opgave. Met deze platen was het namelijk mogelijk om de dakvlakken van circa 5,5 meter lang in één keer te overspannen, over de bestaande gordingen heen. Zo kon op traditionele wijze de dakafwerking volgen met hoogwaardig dakisolatiemateriaal en bitumineuze dakbedekking.’
Gelijktijdig met het vervangen van de dakbeplating is ter plaatse van de woningscheidende wanden aandacht besteed aan de brandoverslag van de woningen onderling. Door deze gecombineerde werkzaamheden kon er een WBDBO van 30 minuten worden gerealiseerd.
 

 

Grote overspanningen

Kerto is door zijn hoge sterkte (circa 1,5 keer zo sterk als traditioneel constructietriplex en bijna 3 keer zo sterk als traditionele dakdelen) en stijfheid zeer geschikt voor het maken van grote vrijdragende overspanningen. Bij Kerto-Q loopt circa 20 procent van de lagen dwars, de rest van de gecomprimeerde vuren fineren loopt in de langsrichting. Dit wijkt af van standaard constructietriplex waarbij fineren over het algemeen gelijkmatig kruislings verlijmd zijn.
De platen die zijn verwerkt, waren 1820 mm breed en varieerden in lengte van 3 tot 7 meter. Voor het maken van de constructieve berekening schakelde Boko Dakdekkers Raadschelders Bouwadvies in, als expert op het gebied van houtconstructies.
Vincent Raadschelders licht toe: ‘Bij de renovatie zijn de originele gordingen gebruikt voor de oplegging en bevestiging van de dakplaten. Hiervoor hebben we een berekening gemaakt conform de eurocode houtconstructies (NEN-EN-1995-1-1). Dit was mogelijk door de aanwezigheid van een CE certificaat met een produktprestatieverklaring voor Kerto-Q.’
‘Het toepassen van messing- en groefaansluitingen bij de platen onderling is bij deze lengtes en hellingen niet praktisch, vandaar dat de platen met stompe kanten zijn toegepast. Aangetoond kan worden dat een geconcentreerde belasting bij de plaatrand zondermeer afgedragen kan worden. Toch is ervoor gekozen om per veld een korte koppellat aan de onderzijde van de plaatnaad aan te brengen. Daarmee worden wisselingen tussen de platen voorkomen én mogelijke schade aan de dakbedekking.’

Opbouw dakpakket

In totaal ging het om de renovatie van circa 5500 m2 dakvlak. Boko Dakdekkers bracht op de hellende Kerto-Q dakplaten een pakket aan met een gewicht van circa 10 tot 12 kg/m2, met de volgende opbouw:

  • een zelfklevende bitumineuze dampremmende laag die naast de functie van dampremmer ook dienst deed als noodlaag tijdens de uitvoering;
  • PIR isolatieplaten (Thermaroof 2,6 m2K/W) tweezijdig voorzien van een laminaat cachering, dikte 60 mm en gefixeerd met werkparkers;
  • een laag eenzijdig APP gemodificeerd gebitumineerd polyestermat 460P60, coatingzijde naar boven. Een mechanische bevestiging met 15 cycli houtschroeven en volgringen in de Kerto-Q platen, conform windberekening;
  • een laag Wedeflex D4 APP gemodificeerd gebitumineerd glasvlies + polyestermat MEC, 446K14, dikte 4 mm, met verspringende dwarsoverlappen volledig gebrand.

De gerealiseerde Rc-waarde van circa 2,6 m2K/W betekende een sterke verbetering ten opzichte van de bestaande dakconstructie.

(bron: Metsä Wood)