Dakrenovatie met vloeibare dakbedekking

Artikel delen

Renovatie van bitumen daken kan op veel verschillende manieren. Zeker als het een groot oppervlak betreft, is het de moeite waard om goed uit te zoeken wat de beste oplossing is. Een dak met een oppervlak van 6000 m2 van een montagehal in Winterswijk werd gerenoveerd met Hypertectum, een vloeibare dakbedekking. Behalve dat de dakbedekking zonder vuur kon worden aangebracht (belangrijk voor de opdrachtgever), leidde dit ook nog eens tot een lagere temperatuur in de ruimte eronder.
 

De montagehal bestaat eigenlijk uit twee hallen van elk 6000 m2. De opdrachtgever wilde met de renovatie van het dak van één hal beginnen om te zien wat het resultaat was, voordat hij besloot de tweede hal aan te pakken. Fred Gerritsen van Coating Products BV, leverancier van de vloeibare dakbedekking: ‘De hal die is aangepakt, was het slechtst. Er zaten scheuren in de aanwezige bitumen dakbedekking en daardoor was lekkage ontstaan. Bij de keuze voor een product om het dak te renoveren, was een belangrijke eis van de opdrachtgever dat er niet met branders gewerkt zou worden. Daardoor kwamen wij in beeld.’
Voordat de vloeibare Hypertectum werd aangebracht, is eerst het bestaande dak met behulp van hogedrukreinigers gereinigd. Daarna zijn er een aantal reparaties uitgevoerd. Gerritsen: ‘Omdat het een groot dakoppervlak was en er veel beweging in het dak zat, hebben we ervoor gekozen om ook banen geotextiel aan te brengen over de bitumennaden. Daarna zijn er twee lagen Hypertectum aangebracht, met behulp van airless spuitapparatuur.’
 

 

Een naadloze dakbedekking

Dat de dakbedekking naadloos is, is wel het belangrijkste voordeel van Hypertectum. Daardoor is het dakoppervlak na het aanbrengen waterdicht. De dakbedekking bestaat uit maar één component, namelijk gebaseerd op alifatisch polyurethaan, en kan probleemloos op vele ondergronden worden aangebracht, zoals bitumen, beton, zandcement, anhydriet, vezelcement, hout, metalen en kunststoffen. Hypertectum is bestand tegen temperaturen van – 40 tot + 80 graden Celsius. Belangrijk voordeel is ook dat de dakbedekking – door de uitstekende hechting – op verticale vlakken kan worden aangebracht, dus bijvoorbeeld opstanden van lichtkoepels en ventilatie- of andere pijpen door het dak zijn geen probleem om ook deze waterdicht in te pakken.
 

Andere eigenschappen: het is een dampopen systeem, met een zeer hoge treksterkte, hoge elasticiteit (400 tot 600 procent), hoge scheurweerstand en een goede chemische resistentie. De vloeibare dakbedekking wordt aangebracht met een borstel, rol of door middel van airless spuitapparatuur.

Temperatuursverlaging onder het dak

Op het dak van de montagehal is gekozen voor Hypertectum in een grijze uitvoering. Gerritsen: ‘Dus niet voor de speciale ‘Bright Star’ uitvoering die kristallen bevat waardoor circa 80 procent van het zonlicht wordt weerkaatst. Daardoor blijft de temperatuur onder het dak lager. Maar deze uitvoering vond de opdrachtgever te duur. Dat scheelt namelijk zo’n 10 procent, maar het gaat hier wel om veel vierkante meters.’ Hij vertelt er ook nog bij dat zij, vergeleken met andere aanbieders voor de renovatie, toch al de duurste waren, maar dat daarbij doorslaggevend was geweest dat er geen branders op het dak kwamen.
‘En toch wilde de opdrachtgever op een gegeven moment ook van deze dakbedekking weten of er verschil was in de onderliggende hal’, vertelt Gerritsen. ‘Dus voerde hij zelf een temperatuursmeting uit waarbij bleek dat zelfs bij deze grijze uitvoering er een temperatuursverschil waarneembaar was. Het verschil bedroeg 7 graden. Dit was natuurlijk goed vergelijkbaar omdat de tweede hal nog niet was aangepakt. Misschien is dat net dát zetje wat we nodig hebben om ook de tweede hal te mogen renoveren. Daar wordt nu wel over gepraat.’
 

Binnenkort komt er – naast de standaarduitvoering AF en de uitvoering Bright Star –  een nieuwe uitvoering van Hypertectum bij: Hypertectum Plus. Deze vloeibare naadloze dakbedekking heeft dezelfde eigenschappen als de AF-uitvoering, maar heeft als voordeel dat er maar één laag aangebracht hoeft te worden.

Coating Products BV
www.coatingproducts.nl