Ecologische woonwijk opgeleverd

Artikel delen

Het innovatieve project EcoParkHof in Almere van architect Jos Abbo is eind 2016 opgeleverd. EcoParkHof is niet zomaar een woonwijk. Het is speciaal bedoeld voor bewoners met een ecologische bril die voor een groot deel zelfvoorzienend leven, zowel qua energie als voedselvoorziening. De opzet is daarom deels gebaseerd op het streven naar eigen voedselvoorziening met een moestuin en/of boomgaard. Overschot van het eigen geteelde product kan met andere bewoners weer worden uitgeruild.
 

Energieneutraal wonen betekent onder andere dat er geen aardgas beschikbaar is en bewoners uitsluitend stroom en water tot hun beschikking hebben. Met de zeer duurzame WKO-installatie is het in de winter behaaglijk warm en in de zomer prettig koel.
Ook vernieuwend zijn de vele keuzemogelijkheden voor bewoners. Jos Abbo van Eco Architectuur is niet alleen bewoner, maar ook initiatiefnemer en ontwerper van het energieneutrale CPO-project. ‘Eco staat bij ons voor ecologisch, maar ook voor economisch. In die context hebben we een slim ontwerp bedacht, namelijk een simpel beton casco met allerlei gevelmogelijkheden. Zo kunnen bewoners kiezen uit diverse materialen, stucwerk, maar ook houten gevels of steenstrips zijn mogelijk. Dit zorgt voor beeldvariatie en dat maakt wonen in EcoParkHof extra aantrekkelijk.’
De woningen zijn opgeleverd met onder andere vloerverwarming en slanke aluminium puien van AluK Ventá met triple beglazing. Daarmee hebben de woningen niet alleen een fraaie uitstraling, maar zijn ze bovendien bijzonder duurzaam in gebruik van materialen en energie. De woningen zijn heel ruimtelijk van opzet, ondersteund door de grote glazen puien die voor enorm veel daglicht zorgen.
Inmiddels heeft EcoParkHof een vervolg gekregen met de projecten EcoMeerHof en EcoBoomHof, maar zelfs dit bleek niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen. Bijna dagelijkse aanmeldingen zorgden voor het nieuwe initiatief genaamd EcoVeldlaan. Ook hier gaan bewoners binnen CPO-constructies samen duurzaam bouwen, produceren en wonen