Hardlopen

Artikel delen

De woningbouw lijkt weer af te koersen op de wilde jaren voor de crisis. Vrienden van ons zette drie weken geleden hun jaren dertig twee-onder-een-kapwoning te koop in Doetinchem. Nou niet direct een hot spot in Nederland. Een krappe woning, maar wel sfeervol en met diepe achtertuin, op mooie locatie. Ze planden gelijk een open middag in. Zou er iemand komen? Jawel, maar liefst vijftien kooplustige paren verdrongen zich in de toch wel kleine ruimten in het huis. Aan het eind van de dag was de woning ver boven de vraagprijs verkocht. Waar gaat deze ‘woninggekte’ toe leiden, denk ik dan. Gooien we straks weer alle principes overboord en gaan we weer bouwen voor de massa? Stijgen de woningprijzen weer naar buitenproportionele hoogten? Worden koopwoningen nog onbereikbaarder door starters?
Ik heb nog goede hoop dat we geleerd hebben van de crisis. Kwaliteits- en vraaggestuurd werken voeren de boventoon. Wellicht vormt de opkomst van betaalbare Tiny Houses een leuke opstap voor starters? En gaat de Wet Kwaliteitsborging straks consumenten beter beschermen tegen bouwbedrijven die prijs belangrijker vinden dan kwaliteit? En zal de opkomst van industrieel bouwen, in betaalbare woningen met hoge kwaliteit in de markt resulteren? En dan ook nog nul-op-de-meter, zodat de gebruikskosten laag blijven? Betaalbaar, lage of geen energiekosten en weinig onderhoudskosten: de oplossingen voor een sterk aantrekkende woningmarkt zijn inmiddels voorhanden. Laten we die dan ook volop benutten!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal