Houten wielerbaan Apeldoorn hersteld

Artikel delen

In zes weken tijd vervingen twaalf vaklieden de oude vloer door zo’n 55 kilometer nieuwe planken Accoya hout. Waarom: het larixhout waar in eerste instantie voor was gekozen, vertoonde ernstige splintervorming met alle gevolgen van dien.
 

De Accoya latten liggen klaar. Door hun grote lengtes (van 5,40 of 6 meter) zijn minder latten nodig en zijn er dus ook minder ‘stootvoegen’.

In 2010 werd de overdekte wielerbaan van Omnisport nog genomineerd voor De Houtprijs van Centrum Hout: vooral vanwege de innovatieve toepassing  van zoveel mogelijk geprefabriceerde onderdelen. De wielerbaan is namelijk opgebouwd uit bijna 300 unieke, in hoogte verlopende, houten spanten met daarover de vloer van larixhout. De prefabricage zorgde voor een aanzienlijk kortere montagetijd.
Het duurde echter niet lang of er ontstonden problemen met de houten larixvloer. Het hout vertoonde ernstige splintervorming, wat leidde tot valpartijen en verwondingen. In opdracht van de gemeente Apeldoorn voerde SHR een grondig onderzoek uit naar de oude wielervloer. Daaruit bleek onder meer dat bij de aanleg destijds waarschijnlijk te nat hout is toegepast en ook de toepassing van halfkwartiers en dosse hout niet bevorderlijk was voor een goede baan. De conclusie luidde dat de wielervloer niet te herstellen was en compleet vervangen moest worden.
 

De in totaal 55 kilometer aan nieuwe latten zijn bevestigd op de bestaande onderconstructie.

 

Andere houtsoort

Larixhout is traditioneel hét materiaal voor een overdekte wielerbaan, maar in Apeldoorn ging het toch mis. SHR adviseerde na het onderzoek om voor de nieuwe vloer te kiezen voor Accoya hout: radiata pine, een snel groeiende dennensoort die behandeld is met azijnzuurhydride (gifvrij geacetyleerd). De nieuwe wielerbaan zal daardoor veel minder gevoelig zijn voor krimp en zwel, bij de wisselende relatieve vochtigheid van de hal. Deze keuze werd mede ingegeven na een bezoek van SHR aan een Accoya baan in Noord China.
Het nieuwe hout heeft bovendien een gladde structuur zonder noesten. Betrokken architect Sander Douma verwacht dat de baan daardoor mogelijk sneller wordt.  
‘Houtsoorten voor specifieke doeleinden toepassen vereist altijd een zorgvuldig voortraject’, zegt René Klaassen, projectleider houtsoorten bij SAHR. ‘Het kiezen van de juiste kwaliteit, nauwgezette inspectie vóór verwerking, onder andere op vochtgehalte en natuurlijk de beheersing van het verwerkingsproces in de toepassing, zijn kritische succesfactoren.
 

Na het bevestigen van de houten latten met zo’n 300.000 speciale roestvrijstalen spijkers, volgde nog het aanbrengen van de gekleurde lijnen.

 

55 kilometer planken

De wielerbaan in Apeldoorn is een officiële UCI wedstrijdbaan (UCI is de Union Cycliste Internationale). Dat betekent dat de wielerbaan moet voldoen aan bepaalde regels om wedstrijden op verschillende banen te kunnen vergelijken. Het betekent onder meer dat de baan 250 meter lang is en 7 meter breed. De 55 kilometer Accoya, geleverd oor Accsys Technologies uit Arnhem, bestaat uit latten van verschillende lengtes, namelijk 5,40 of 6 meter. Door deze grote lengtes zijn er minder latten nodig, met als gevolg: minder naden én minder weerstand voor de wielrenners. De planken zijn 4 of 4,5 centimeter breed. Het nagelen van de latten – met zo’n 300.000 speciale roestvrijstalen spijkers van 6 centimeter lang – gebeurde handmatig en direct op de spanten van de (bestaande) constructie.
Het leggen van de baan duurde 6 weken, met 12 vaklieden per dag. Daarna volgde nog het aanbrengen van de speciale typerende felgekleurde lijnen op het hout. De baan is inmiddels ook weer goedgekeurd door de UCI en volgens planning wordt de wielerbaan medio september weer voor het publiek geopend. Dan is het oude larikshout inmiddels opgestookt in de kachels van diverse Apeldoorners die het (brand)hout gratis konden ophalen.
 

De baan is weer in orde en goedgekeurd door de UCI. Het publiek kan komen en Tom Dumoulin is uiteraard ook welkom.