OudNieuw

Artikel delen

Het voormalige EK-huis in ’s-Hertogenbosch dateert uit 1935 en werd destijds gebouwd door de Katholiek beweging van de Eucharistische Kruistocht (EK). Het gemeentelijk monument is nu herbestemd tot een riant woonhuis, waarvoor Tâcheron Architect het ontwerp tekende.
 

Aan de achterzijde is een tweelaagse industriële uitbreiding gemaakt, uitgevoerd in staal, staalplaatbetonvloeren en zes identieke schuifpuien van 3,9 meter breed en 3,0 meter hoog.

Op een respectvolle wijze is de uitbouw vrij van het bestaande monument gehouden. In de tussenliggende strook – 0,5 meter breed – is ruimte voor de bestaande getimmerde goot, de installaties, én de vide die zorgt voor contact tussen de twee verdiepingen. Bovendien worden hierdoor eventuele zettingsscheuren voorkomen.
Dit project won de eervolle vermelding bij de Staalbouwprijs 2016 categorie woningbouw.

Foto’s: Tâcheron Architect