Tekort aan Poolse werknemers in bouwsector
De bouwsector zit dusdanig in de lift dat er een tekort ontstaat aan Poolse en Roemeense arbeidskrachten. Bouwbedrijven halen hun werknemers daarom noodgedwongen steeds vaker ook uit landen buiten de Europese Unie. Afgelopen maand is dit aantal al met tien procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van IQ-Pass, een gespecialiseerde dienst voor toegangscontrole en checks van geldige documenten.
De cijfers hebben betrekking op grote Nederlandse bouwplaatsen waar dagelijks wordt gecontroleerd wie binnenkomt en vertrekt. Bouwend Nederland maakte onlangs bekend dat de bouwsector tot 2020 zeker 40.000 arbeidskrachten nodig heeft om aan de bouwbehoefte te kunnen voldoen. ‘Het aantal arbeidskrachten dat van buiten de EU moet komen zal daardoor alleen maar verder toenemen’, zegt Sven Withofs, directeur IQ-Pass.
Minder werknemers uit Nederland
De gespecialiseerde dienst voor toegangsprocesbeheer heeft rond de 150.000 bouwpassen uitgegeven waarmee arbeidskrachten toegang kunnen verkrijgen tot hun bouwplaats. Tot en met 2016 kwam acht procent van de buitenlandse bouwvakkers uit landen buiten de EER (EU + Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Dat percentage wordt dit jaar hoger. ‘Ook in Duitsland trekt de bouwsector aan. Poolse arbeiders die werk zoeken, gaan eerder naar Duitsland, dat ligt immers dichterbij’, aldus Withofs.
Het probleem van het aannemen van mensen buiten de Europese Unie is dat de werknemers aan extra voorwaarden moeten voldoen, zoals het hebben van een tewerkstellingsvergunning. Buitenlandse arbeidskrachten blijken in 40 procent van de gevallen al bij aanvang niet over de vereiste documenten te beschikken.
Inspecties
Aannemers lopen risico boetes te krijgen op het moment dat er bouwvakkers aan het werk zijn die niet over de vereiste papieren beschikken. De dienst Inspectie SZW, die alleen al afgelopen jaar 23.000 bedrijfsinspecties uitvoerde, heeft aangekondigd dit aantal met 20 procent te willen opvoeren. De boetes bedragen 12.000 euro per overtreding. Dat bedrag kan oplopen tot 60.000 euro boete voor één ingehuurde arbeidskracht, omdat de gehele keten van opdrachtgever tot onderaannemer aansprakelijk is. Op basis van de wet Ketenaansprakelijkheid wordt het zittende management van een onderneming steeds vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld als zaken op de werkvloer misgaan.
Om de controles te verscherpen hebben bouwsector, energiesector, industrie en Nederlandse havens de hulp ingeroepen van het in Breukelen gevestigde IQ-Pass. IQ-Pass doet preventieve scans voor bedrijven om te zien of de benodigde documenten in orde zijn. Het securitysysteem is in staat om bij een check ‘aan de poort’ online de echtheid van getoonde documenten uit 200 landen vast te stellen. Ruim 2.200 bedrijven uit diverse sectoren hebben inmiddels met behulp van deze gespecialiseerde dienst hun toegangscontrole aanzienlijk verscherpt