Verdere groei van nieuwbouwwoningen onder druk

Artikel delen

In 2016 daalde het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen. Als het aantal bouwvergunningen niet stijgt, zet dit vanaf volgend jaar een rem op de nieuwbouw.

Beperkte stijging verkoop nieuwbouw

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in 2016 veel minder hard gestegen dan de verkopen van bestaande woningen. Zo werden er in 2016 ruim twintig procent meer bestaande woningen verkocht ten opzichte van tien procent meer nieuwbouwwoningen. De beperktere groei van de nieuwbouw komt vooral door het lage aantal bouwvergunningen waardoor het aanbod beperkter is.

 

 

Opleving bouwvergunningen na krimp

Na een dieptepunt van 26.000 in 2013 steeg het aantal afgegeven vergunningen naar 53.500 in 2015. In 2016 daalde de afgifte naar 51.000. Hoopgevend is dat in het vierde kwartaal 2016 het aantal wel weer een flinke toename liet zien. Het waren in deze periode vooral de grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht die flink meer vergunningen afgaven.

Meer vergunningen nodig voor verdere groei nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen worden circa anderhalf jaar na vergunningverlening afgebouwd. In 2017 verwachten we daarom een stabilisatie van de gerealiseerde woningen van 53.000. Als het aantal bouwvergunningen niet stijgt, zet dit daarna een rem op de nieuwbouw.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSante