Economische groei zet flink door

Artikel delen

Hoogste groei in bouw

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door. Net als in 2016 komt de groei op ruim 2% uit. Consumenten voeren hun uitgaven op. Dat betekent drukkere winkels en vollere terrassen, maar ook meer werk voor bezorgers. Ook op de bouwplaats blijft de activiteit toenemen en notarissen, uitzendbureaus en accountants maken meer uren dan vorig jaar.

Arbeidsmarkt legt bodem

De arbeidsmarkt herstelt dit jaar verder en legt daarmee een solide bodem onder de economische groei. Transporteurs, horecaondernemers en de IT-bedrijven vinden met steeds meer moeite personeel. Door de grotere behoefte aan nieuw personeel blijft de flexbranche goed presteren met een verwachte urengroei van zes procent dit jaar.
 

 

Hoog consumentenvertrouwen positief voor horeca en detailhandel

Dat mensen weer gaan werken, betekent dat ze meer kunnen uitgeven. De horeca profiteert van een zeer positief sentiment onder consumenten. Zij gaan weer vaker buiten de deur drinken, eten en slapen. In de detailhandel doen, dankzij de sterke woningmarkt, vooral de woninginrichting en doe-het-zelfzaken het goed. Ook winkels in kleding en persoonlijke verzorging merken dat klanten meer willen besteden. Consumenten zijn weer bereid om grote aankopen te doen.

Woningmarkt blijft groeimotor

De vraag naar woningen blijft op recordniveau en nu het aanbod bijna zo laag is als vóór de crisis stijgen de huizenprijzen ook dit jaar. In Amsterdam zijn de huizenprijzen zo omhoog geschoten dat de verslechterde betaalbaarheid weinig ruimte laat voor een verdere prijsstijging. In andere regio’s is de betaalbaarheid van woningen echter veel beter en is er meer ruimte voor hogere prijzen. Klusbedrijven profiteren van het grote aantal huiseigenaren dat hun nieuwe stulpje wil aanpassen aan de eigen woonwensen. De nieuwbouw neemt toe, maar voor veel projecten blijft het lang wachten op een vergunning. Gemeenten hebben te weinig capaciteit om alle plannen snel te beoordelen.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSante