Energiezuinig gebouwbeheer gemeentehuis Ridderkerk

Artikel delen

“Voor de gebouwbeheerder van het gemeentehuis van Ridderkerk waren de energiestromen van de aanwezige warmte- en koudevoorziening op basis van de aanwezige WKO-installatie een soort black box.” De energiestromen in het oude gebouw en de later aangebouwde vleugel waren niet inzichtelijk. Tot OSH B.V. er een technische installatie monteerde, compleet met geavanceerd gebouwbeheersysteem. ‘De medewerkers konden doorwerken, want in twee weken is de omschakeling van oud naar nieuw gemaakt. Dankzij de geprefabriceerde ONE plug and play energie-installatie die in één dag op z’n plek stond. Een installatie die tevens een zeer duurzame oplossing vertegenwoordigt.’
 

Het gemeentehuis van Ridderkerk heeft in twee weken een nieuwe warmte/koudevoorziening gekregen.

William van Driel, sales engineer bij OSH B.V. uit Zaltbommel, denkt dat deze oplossing van verduurzaming, efficiënte installatietechniek en nuttig inzicht in gebouwbeheer voor veel gebouwen een doeltreffende en snelle oplossing kan zijn. ‘Wat wij nodig hebben, is een dubbele deur van 2,30 m hoog naar de technische ruimte die 2,60 m hoog moet zijn voor de leidingen boven de unit. In een enkel geval wordt er bij een renovatie zelfs een stukje kozijn/gevel weggebroken om een unit – die uit modules wordt opgebouwd – te kunnen plaatsen, omdat men de snelheid en het niet verstoren van de werkzaamheden van de organisatie voorop stelt. Soms is ook het ontzorgen een reden voor de keuze, want in plaats dat men wekenlang allerlei monteurs moet inzetten voor de installatietechnische voorziening ter plaatse, wordt deze nu kant en klaar in de fabriek vervaardigd en op locatie ingebracht. Alleen nog leidingen aansluiten en de installatie kan draaien.’
 

De installatie is in één dag aangevoerd en ingehesen.

 

Economisch afgeschreven

De installatie in het gemeentehuis van Ridderkerk was economisch afgeschreven. De WKO-installatie met warmtepompen was zo’n 16 jaar geleden aangebracht. Van Driel: ‘De installatie moest dus vervangen worden. Technisch adviseur Dirk van Hoogstraeten van Adviesbureau B.I.T. bv kwam in eerste instantie bij OSH B.V. voor vernieuwing van de platenwarmtewisselaars en de warmtepompen, maar kaartte ook die black box situatie aan. Hij gaf aan dat de gemeente graag meer grip krijgt op het functioneren van de installatie. Wij hebben toen geattendeerd op een zelf ontwikkeld energiedashboard en GBS-systeem dat compatibel is met besturingssystemen van diverse fabrikanten. Met het systeem is per eenheid inzichtelijk welke hoeveelheid energie wordt gebruikt. De warmte- en koudevoorziening zijn ook per groep beter te regelen. Alle informatie is eenvoudig uit te lezen en ook storingsmeldingen kunnen op afstand worden bekeken en snel worden verholpen. De installatie is sowieso veel moderner en zuiniger dan die van 16 jaar geleden, maar juist dat inzicht en die sturingsmogelijkheden zorgen voor een extra verduurzamingsslag in Ridderkerk.’
 

De oude en nieuwe opstelling zorgen voor een wereld van verschil, zeker qua energiezuinigheid.

Bij het bezoek van de adviseur kwam tevens de geprefabriceerde ONE ter sprake. ‘Die paste perfect in het gemeentehuis. Weliswaar moest de installatie op de vierde verdieping komen, de technische ruimte was goed toegankelijk en groot genoeg. We hadden een week nodig om de oude installatie te ontmantelen en de leidingen iets te verleggen voor de nieuwe unit. In die tijd zorgden de cv-ketels in de oudbouw voor warmte. Er is gekozen voor ombouw in begin oktober 2016 om de warmtevraag niet extreem te laten zijn. Die cv-ketels blijven overigens zitten als back-up. In één dag is de nieuwe installatie in de technische ruimte opgebouwd en hydraulisch aangesloten. We hadden nog een paar dagen nodig om alles in te regelen, maar binnen twee weken was de hele vernieuwings- en verduurzamingsoperatie achter de rug en werkte de warmte- en koudevoorziening met een capaciteit van 330 kW. Ruim genoeg capaciteit voor alle gebouwdelen.’
 

De unit is opgebouwd uit modules.

 

Complete basis

De ONE bestaat uit vijf basismodules voor regeltechniek, aansluiting WKO-systeem, warmtewisselaar met secundaire aansluitingen, warmtepompen en schakelvaten/buffer voor verwarming en koeling. Van Driel: ‘Dat is wat ons betreft een goede basis. Het is een complete warmte- en koudevoorziening, waar vanuit je verder kunt werken. Afhankelijk van wensen van opdrachtgever en omstandigheden van het te renoveren pand kun je daar extra modules aanhangen. Aanvullend op het compleet aansluiten en plaatsen van de ONE hebben we bijvoorbeeld voor dit project ook de bestaande bronnen van ieder 40 m³/h laten reviseren en de bronpompen die het grondwater van circa 170 meter diepte oppompen naar de vierde verdieping vervangen door energie-efficiëntere exemplaren.’
Het gemeentehuis heeft inmiddels de eerste winter achter de rug en de conclusie van de gebouwbeheerder is dat het systeem prima functioneert en inderdaad veel energiezuiniger is. En last but not least: Er is inzicht in alle energiestromen, waardoor er bijvoorbeeld in de toekomst gerichte maatregelen kunnen worden genomen om gebouwdelen extra te isoleren of te vernieuwen. Want meten is weten…