Innovatief luchtdicht plaatmateriaal voor energiebewust bouwen

Artikel delen

Eén van de belangrijkste peilers bij energie zuinig bouwen is luchtdichtheid. Luchtdichtheid is cruciaal omdat het energieverlies door luchtlekken en niet-luchtdicht plaatmateriaal snel kan oplopen. UNILIN, division panels, is innovator op gebied van luchtdicht hout plaatmateriaal waardoor een luchtdicht, doch damp-open, schil gecreëerd kan worden in energiezuinige bouwprojecten.

Durelis is een premium vochtwerende houtbouwplaat, geproduceerd volgens de CE-productklasse P5, wat de plaat geschikt maakt voor structurele toepassingen in vochtige omgevingen. De fijne spaanders zorgen voor een hoge sterkte en stijfheid, gelijk in alle richtingen, en een verhoogde luchtdichtheid.

Onderstaande video maakt het verschil in luchtdichtheid tussen Durelis en een standaard OSB/3 beplating visueel zichtbaar. Het vormen van zeepbellen op het plaatmateriaal t.g.v. van een ventilator visualiseert luchtverliezen, en aldus energieverliezen voor verwarming of verkoeling, doorheen het plaatmateriaal.

UNILIN, division panels, gaat nog een stap verder. Durelis VapourBlock is een upgrade van de standaard luchtdichte Durelis door middel van een oppervlakte behandeling geïntegreerd dampremmend en praktisch volledig luchtdicht wordt, ideaal voor bijna-energie-neutraal of passief bouwen.
 
De impact op het jaarlijks energieverbruik en verbruik voor verwarming werd in een studie naar duurzaamheid onderzocht door plaatmaterialen in de buitenschil te laten variëren. Het resultaat spreekt voor zich!
 

Het UNILIN luchtdicht plaatmateriaal, Durelis en Durelis Vapourblock, hebben een grote impact op het primair jaarlijks energieverbruik en de energiescore van uw project. Het plaatmateriaal zorgt voor een kostenbesparing en opwaardering van uw project. Interesse in meer resultaten of de volledige studie? Klik hier.