fbpx

OudNieuw

Artikel delen

De Openbare Bibliotheek van Arnhem verhuisde eind 2013 naar een nieuwe locatie. V8 Architects maakte het ontwerp voor de herbestemming van het gebouw tot kantoor- en winkelgebouw.
 

Oud

Dat betekende onder meer dat de gesloten gevels – met bekleding van natuursteen – zijn opengemaakt en nu voornamelijk uit glas bestaan, dat geplaatst is binnen rechthoekige kaders. Deze kaders bevatten een verwijzing naar de kozijnen van de historische panden uit de binnenstad. In de glasplaten is een verticale ribbel aangebracht als ornament. Deze ribbels geven het gebouw een extra laag en benadrukken het verticale gevelritme.
 

Nieuw

Een andere belangrijke ingreep was het creëren van ruimtelijke overmaat in het gebouw. Dit is gerealiseerd door het verwijderen van twee entresolvloeren, een nieuwe vloer toe te voegen en de bestaande kantoorvloeren op te schonen. Building 026 – zoals het gebouw nu wordt genoemd – kan hierdoor niet alleen veel verschillende functies huisvesten, maar ook kunnen eenvoudig toekomstige functieveranderingen plaatsvinden.

Foto’s: V8 Architects (oud); Ossip van Duivenbode (nieuw)