Rookgasafvoer móet en kan veiliger!

Artikel delen

Als gevolg van een aantal incidenten koolmonoxidevergiftiging en de wens om de rookgasafvoerinstallaties veiliger te maken, stappen installateurs dit jaar in groten getale over van een parallelle naar concentrische rookgasafvoer voor gasinstallaties. Om installateurs te helpen met deze overstap, organiseert groothandel Rensa op 11 mei 2017, samen met rookgasafvoerfabrikant Ubbink, een gratis webinar over de concentrische rookgasafvoer. Hierin komen alle praktische componenten rondom de techniek ter sprake.
 

In Nederland hebben op dit moment zo’n 7 miljoen huishoudens een gasaansluiting. De rookgassen van deze verbrandingsinstallatie moeten naar buiten worden afgevoerd. Als er tijdens dit proces lekkage ontstaat, bestaat er een risico op koolmonoxidevergiftiging. Hierdoor vallen jaarlijks te veel doden en belanden honderden mensen in het ziekenhuis.

Het kán veiliger

De concentrische rookgasafvoer is de nieuwe voorkeursoplossing voor een veilige gasinstallatie; één van de technische aanbevelingen uit het koolmonoxide-onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat vorig jaar een groot aantal incidenten onderzocht. Ook fabrikantenkoepel Rogafa, waarin fabrikanten van rookgasafvoersystemen zijn verenigd, spreekt zijn voorkeur uit voor concentrische rookgasafvoersystemen boven de parallelle variant. In tegenstelling tot een parallelle situatie heeft een concentrisch systeem, door het buis-in-buis principe, een extra vangnet bij lekkages en is daardoor veiliger. Niettemin is het parallelle systeem, in tegenstelling tot de ons omringende landen, nog steeds de meest toegepaste techniek door Nederlandse installateurs. Maar dat gaat veranderen…

Transitie

Onder invloed van de berichtgeving, nieuwe incidenten en het Onderzoeksraad-rapport, gaan steeds meer (grote en kleine) installatiebedrijven overstag richting concentrisch. De gasinstallatie moet en kan veiliger en daarom komt er in 2019 ook een verplichte erkenningsregeling. De verwachting is dat professionele opdrachtgevers steeds vaker een concentrische rookgasafvoer standaard in de bestekken gaan zetten.

Hulp bij overstappen

Om installateurs te begeleiden in de overstap naar de nieuwe standaard voor gasinstallaties spreken vertegenwoordigers van groothandel Rensa en rookgasafvoerproducent Ubbink tijdens een webinar. In een uur tijd wordt u gratis praktijkgericht bijgespijkerd over deze trend: welke gevolgen heeft deze wijze van aansluiten, hoe werken de systemen? Hoe kunt u de veiligheid rondom uw cv-ketel vergroten voor uw klanten? In het webinar worden ervaringen van installateurs gedeeld, en beantwoorden technisch specialisten kijkersvragen.

Gratis aanmelden kan hier.
 

De ideale live-toolbox voor installatiebedrijven

Kijkers naar het online seminar kunnen actief deelnemen door vragen te stellen aan de sprekers. Het webinar wordt op 11 mei van 12.30 tot 13.30 uur gehouden. Na de live-uitzending is het mogelijk om het webinar online terug te kijken. De uitzending is uitermate geschikt om als lesmateriaal voor installatiebedrijven te fungeren. Zo zijn in een uur tijd monteurs, werkvoorbereiders, inkopers, projectleiders en eigenaren op de hoogte van de actualiteit. Het webinar is gratis. Enkel online aanmelden is voldoende.